Quantcast

Тодор Чобанов: Друго училище може да отиде в старата сграда на НГДЕК

Покривът на сградата на 13-о училище никога не е текъл

Калоян Константинов Последна промяна на 24 септември 2014 в 18:21 10416 12

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
Зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"Разработили сме 2 варианта, които не желая да коментирам в подробности, за да не се създава излишно напрежение. Нека не говорим за училища, защото имаме много училища в София с повече от една сграда, но има 2 варианта да натоварим оптимално тази учебна инфраструктура" заяви пред OFFNews зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов по отношение на бившата сграда на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ (НГДЕК) на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие".

Той добави, че Столичният общински съвет е изпратил запитване до Министерството на културата, което в момента притежава зданието, дали София може да използва сградата за настаняване на общинско училище. Чобанов каза, че не знае дали НГДЕК ще се върне обратно на стария си адрес в кв. "Модерно предградие", тъй като решението е на принципала на гимназията, който не е Общината, а Министерството на културата.

"Ако ни се поиска сграден фонд, ще направим анализ на учебната инфраструктура и ще предложим варианти", отговори Чобанов на въпроса дали има трети вариант за настаняване на елитната гимназия.

"Има една-единствена гимназия в България, която преподава класическо образование - тя е Националната гимназия по древни езици и култура, която е създадена преди няколко десетилетия като особено училище с тясна връзка със СУ „Св. Климент Охридски“. Разликата между нея и всички останали столични гимназии и средни училища в България изобщо е, че в НГДЕК допреди няколко години са преподавали регулярно професори от СУ. За съжаление при преместването на гимназията на друг адрес в кв. „Модерно предградие“ на улица „Баба“ постепенно през годините се е случило така, че преподавателите от СУ са спрели изобщо да ходят в гимназията, което до голяма степен лишава този модел от дълбока ценност и смисъл, защото тази гимназия е призвана да дава кадри за българските музеи, археологическите проучвания, хора, които да се занимават с културология и т.н.", изтъкна зам.-кметът.

Той добави, че е "наш стратегически интерес училището да се намира в зона, където да могат да ходят професори от университета и от другите институции, за да се повиши качеството на учебния процес", като изтъкна, че откакто Класическата гимназия е на адреса на закритото 13-о училище до Женския пазар, професорите отново са се върнали да преподават в школото. "Това е локация, подходяща за НГДЕК", заключи Чобанов.

Заместник-кметът поиска да изясни, че ремонтът на покрива на 13-о училище е минал без никакъв проблем и не е текъл.

"Държа да направя уточнение по въпроса за покрива – покривът не е потекъл. За съжаление големите дъждове започнаха преди приключването на ремонта. Тоест първият голям дъжд преди няколко дена започна да се излива, преди да са инсталирани капандурите на покрива. Оттам дойде и проблемът. По настоящем покривът е завършен на 100% и няма никакви течове, нито проникване на влага. Започват сега подготвителни действия за смяна на дограмата. Така че никога не е имало протичане, покривът е напълно изряден и РЗИ установи, че може да се извършват учебни занятия", каза той.

На пресконференция на 19-и септември обаче заместник културният министър Боил Банов заяви, че след направения за 200 хил. лв. цялостен ремонт на покрива на сградата обшивките на комините пропускат вода на три места, като е започнал допълнителен ремонт. Тодор Чобанов беше до него в момента на изказването му, но при напомняне на този факт не отговори защо още тогава не е поправил Банов, а добави, че "тук не говорим само за обшивките на комините, а и за няколкото капандури на покрива" и увери, че не е имало протичане след вече направен ремонт, а само влизане на дъжд при все още незавършен ремонт.

Чобанов каза, че са осигурени над 400 хил. лв., които да бъдат използвани за смяна на дограмата сградата до Женския пазар. На пресконференцията на 19-и беше споменато, че Общината все още не е намерила откъде да вземе необходимите средства, но пред OFFNews зам.-кметът на столицата увери, че решението за отделянето на парите е взето преди месеци. Средствата ще дойдат от "икономии от други пера в бюджета. От други ремонти, от капиталово строителство, от цялата инвестиционна рамка".

Бившата сграда на НГДЕК на ул. "Баба" беше ремонтирана по европейски проект за над 2 млн. лв. Условията, при които са предоставени средствата за него, гласят, че зданието трябва да бъде използвано за училище с минимум 500 ученика за период от 5 г. иначе държавата ни ще трябва да върне парите, с които е направен ремонтът.

След приключването му обаче беше установено, че в сградата са били поставени отровни азбестови плочи, което попречи връщането на НГДЕК в нея. Тодор Чобанов не коментира дали има наказани хора за плочите, защото Столична община не е била възложител на ремонта, нито е имала нещо общо, а въпросът трябва да бъде отправен към Министерството на културата.

"Същият е и казусът с Ларгото. Няма как Столична община да инициира и да търси отговорност за операции, за които не отговаря тя. Тоест ние, ако имаме наши служители, които да са участвали, да ги накажем, но нямаме", каза зам.-кметът.

Сагата около Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" започва още с преместването на училището от сградата на ул. "Иван Асен II" преди повече от 20 години в кв. "Модерно предградие", на ул. "Баба". Там е от 90-те години на миналия век. Недоволството от пращането на елитното училище в покрайнините на София избухва през юли 2013 г., когато заради ремонт на ул. "Баба" училището се мести в изоставената сграда на закритото вече 13 Основно училище, намираща се край Женския пазар. За тази цел сградата е прехвърлена безвъзмездно от Столичната община на Министерството на културата за 10 г. Преместването е съпътствано от задълбочаващите се спорове къде да се помещава училището - в старата сграда в центъра или в ремонтираната, но в покрайнините на София. И в двата лагера има и учители, и родители, и ученици. И едните, и другите изтъкват аргумента, че "вражеската" сграда е опасна. Стигна се дори и до дела - родители, които не искат децата да учат в 13-о, съдят МК за поставяне в риск на живота и здравето на децата им. През февруари бившият министър на културата Петър Стоянович реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но след това издаде нова заповед за оставане сградата, която родителите обжалваха. Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, визирайки "криминалния облик" на района. Те твърдяха, че "децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище".

НГДЕК е открита през 1977 г. от Министерство на културата. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева. В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит.

Класическата гимназия има статут на Национален класически лицей на Софийския университет "Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2014 в 17:05

Опитът за надвикване на коментарите за Баба също е показателен че на някой му е платено за да спами по форумите. Не е смешно, трагично е, но явно някой така си изкарва прехраната.

26.09 2014 в 14:30

3Поздравления за общината и заместник-кмета за позицията, че НГДЕК трябва да остане в центъра на София!

26.09 2014 в 14:22

Първо, на Баба няма никакъв отровен азбест, това беше просто изценировка. В 13 също има от въпросните така наречени отровни плочи и дори се знае къде са, но до сега никой не е повдигнал този въпрос, интересно защо ли. Второ, много хора забравят факта че името на училището не е Софийска гимназия за древни езици и култури, а Национална гимназия за древни езици и култури, тоест по закон тя може да бъде преместена и в Пловдив, и в Козлодуй и в Мало Бучино ако щете и който има проблем с локацията би трябвало да му се осигурява транспорт както правят Италианския лицей, а на учениците от другите градове - общежития до училището. Трето - щом толкова искате преподаватели от СУ, тогава би трябвало да е не на Женския пазар, а на мястото на Руското училище зад хотел Радисън. И четвърто - идеално щастие на този свят няма мили мой, никой гледал само лесното не е успял в тоя живот.

26.09 2014 в 14:00

Училището се премести от 12 на "Баба", докато учех там. Мразех всекидневното тричасово пътуване, не ми оставаше време за нищо, районът е покъртителен. В центъра е много по-добре, особено ако полицията започне да си върши работата по обезопасяване на района. Не може гимназията да се превръща в регионално училище на мразещите математиката от западна София и източен Перник. Но лично смятам, че трябва да се намери трети вариант за по-добра постоянна сграда, ако все още някой има желание в тая клета държава децата да ползват мозъка си.

25.09 2014 в 22:09

Това няма да разберете сега , а след години , и повярвайте последствията за здравето са наистина покъртителни. Затова -Мили РОДИТЕЛИ , наистина помислете първо за здравето на децата си , недейте да поставяте болните си цели за надмощие над здравето на децата си . А колкото до местоположението на НГДЕК , наистина би било прекрасно да остане в центъра на столицата ни . Там и е мястото дори още по близо до Софийски Университет. Защото това е единственото училище ,което дава стабилно образование на децата ни и мястото му не е на СЕЛО !!!!!!!! И съм много щастлива от факта , че се появи човек който , да повдигне въпроса за местонахождението на тази ВЕЛИКА ГИМНАЗИЯ и тя да не остане в това ГЕТО !! Дай Боже , да има все по настоятелни и трезви хора , които да продължават да устояват искането НГДЕК "Константин Кирил Философ" да се намира в град София -столицата на Република България

25.09 2014 в 21:53

По повод обясненията на повечето фенове на "Модерно предградие" : Аз съм майка на ученик от 8 клас , и невиждам нито повод , нито причина поради която НГДЕК да се помещава в "МОДЕРНО ПРЕДГРАДИЕ" .Или това са искания , на родители и учители живеещи в така наречените квартали спални , и ги устройва транспорта и бързото придвижване до дестинацията. Или може би , не са наясно всички, какви са последствията от вдишването на азбестовите изпарения ???

25.09 2014 в 19:11

И аз съм ученик в гимназията и мога само да ти кажа че не знам с какъв страх си ходил на Баба, но един мой съученик бе нападнат с нож заради 2 лева точно на Женския пазар в този така наречен Център. Има репортаж за това по телевизията, разрови се и ще го намериш. Да не говорим за тумбата цигъни, които ежедневно пред главния вход, които няма как да не си забелязал. На Баба никога не е имало такова нещо, там не знам къде се видял цигъни при положение че около самото училище е само къщи и не се мярка жив човек освен нас там по цял ден. Там имале поне спокойствие. И мога да ти кажа, че Вие се броите на единици които искатр да сте на Мизерния пазар, всеки почти който питаш от учениците ще ти каже че иска да е на Баба, а тези които искат да са в Центъра са най вече от Кликата на Папазова, която тачите така все едно ви е Хера. П.С. 4% са само за Баба според негово величество бившия председател на УС Тодор Джонев, питай сега новия председател на УС да ти каже колко са.

25.09 2014 в 09:34

Абе г-жо/г-не. Аз се чудя защо продължавате да приказвате тези глупости. Аз съм ученик в гимназията и мога да ви уверя каква част от учениците подкрепят оставането в центъра и колко пъти по-малко от тях (около 4) са тези, които искат и-щети да е в Модерно предградие. И защо трябва да се връщаме в Модерно предградие, където конете пасат в двора, етниеският състав на населението е 90% роми, които обират учениците, които са си взели стипендиите и няма непрекъснато парно отопление в сградата. Около 95 % и от учителите искат да сме в центъра, а и преподавателите в университета също го подкрепят. Аз лично не смея да ходя в Модерно предградие без нож след една злополучна случка с местните обитатели.

24.09 2014 в 22:27

Чудя се на кой точно и колко е платила Ирена Репуц, за да спами по всички форуми с едни и същи тъпи и елементарни коментари против Модерно предградие и прехласващи този така прекрасен Център с главно Цъ. Обаче ако Гербаджийте се върнат на власт и по конкретно Рашидов ще видите Център през крив макарон, госпожо Репуц, това би трябвало да ви е ясно.

24.09 2014 в 21:54

Абсолютно съгласен с предишния коментар - НГДЕК трябва да се разкара от Модерно предградие, където е пълно с какви ли не!