Петър Стоянович: Класическата гимназия остава до Женския пазар

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2014 в 19:13 5670 8

Петър Стоянович
Петър Стоянович

„Тече процес на трайното установяване на Класическата гимназия в 13 -то училище до Женския пазар“.

Това заяви културният министър Петър Стоянович в отговор на въпрос на OFFNews.bg какво се случва със сградата на НГДЕК.

Стоянович каза още, че в рамките на този месец ще започне ремонт на сградата, "за да може да посрещне адекватно учениците на Класическата гимназия наесен."

Старата сграда на Класическата гимназия на ул „Баба“ ще запази предназначението си и ще се превърне в регионално училище.

Така, според Петър Стоянович, се постигат три ефекта едновременно: намерена е най-подходящата сграда за едно елитно национално училище; сградата на ул. „Баба“ остава училищна сграда; държавата няма да изгуби повече от 2 млн. лв. евросредства - сума, която Стоянович определи като сериозна, особено за сферата на културата.

На пресконференция днес той отчете работата на Министерството на културата за последните 14 месеца.

Стоянович каза, че над 10 000 археологически предмети предстои да бъдат върнати в страната, а половин милион лева годишно се отделят за теренни проучвания.

84 филмови проекти са одобрени за държавна подкрепа, сред тях 21 игрални, 13 анимационни и 14 документални филми.

Законът за културното наследство е готов, но той ще остане наследство за следващия кабинет, тъй като няма време да бъде вкаран за разглеждане, стана ясно на пресконференцията.

10 „опорни точки” е подготвил Стоянович за наследника си. Това са 10 проблема, пред които той самият се е изправил по време на пребиваването си в министерството.

Да се приемат с примирение чуждите успехи, абсурдно е да имаме лични проекти; културата ни ще е винаги на ръба на оцеляването при това ниво на финансиране; в България културата е приоритет само на думи; процент от постъпления от хазарта да отиват за културата и бърза промяна в закона за меценатството; читалищната мрежа се модернизира твърде бавно заради упорството на местни феодали – това са само част от констатациите на министър Стоянович.

Той е изненадан, че държавата отделя твърде малко средства за археология - 500 000 лева годишно, особено след като ние сме третата страна в Европа по културно наследство - след Италия и Гърция.

Политическата власт е до време, администрацията е вечна, констатира още Стоянович.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2014 в 15:26

Браво Павеле. Фактите са неуспорими.
Между другото зам. кмета Тодор Чобанов с алчността си, далаверите и некадърността си съсипа доста проекти, някои от тях с европейско финансиране. За културната столица и детските градини да не говорим. Крайно време е Фандъкова и ГЕРБ да вземат мерки и да отстранят това недоразумение, за да тръгне градът нагоре.

19.07 2014 в 23:00

Поздравления за министър Стоянович и целия Общински съвет! Задачата сега е, качествен ремонт, макар и на части.В тази посока трябва да се хвърлят усилията , дори на тези които са недоволни от решението.Всички ще очакваме и бихме се радвали на хубава, представителна училищна сграда за НГДЕК в центъра на София!

17.07 2014 в 16:20

Стоянови4, внимавай какво подписваш 4е това правителство си отива и няма да си ве4но министър, пък по белите държави и министри лежат по затворите, не 4е нещо, ама вси4ко е доказуемо

17.07 2014 в 10:49

Потвърждавам написаното от Павел, включително и епитетите. За всичко около НГДЕК има хартиена следа и фактите лесно могат да се установят при необходимост. А такава се надявам да възникне много скоро.

15.07 2014 в 21:54

Май само Стоянович си вярва на тези небивалици.

15.07 2014 в 21:52

Тече, всичко тече, гусин министре...И вие ще си изтечете в канавката. Как не ви е срам да лъжете така нагло обществото? Направо се чудя откъде да ви почна. Първо как така няма да загуби държавата близо 3 милиона, след като министърът на МРРБ в писмо до вас №90-05-246/20.03.2014г. ви казва в прав текст, че ако не върнете НГДЕК на Баба, ще връщате всички пари по проекта! Няма как да ги върнете, освен като си бръкнете в бюджета на министерството и ощетите всички нас, данъкоплатците. Второ, същото ви го казва и областния управител, който в сигнал до Министерски съвет ви пише в писмо с № 92/39 от 27.06.2014г., че ако Решение №363 на СОС се осъществи, това ще доведе до "ощетяване на националния бюджет". Това е решението, с което вие и лицето Тодор Чобанов се каните да си направите далаверата, съсипвайки един европейски проект в особено крепни размери. Трето как така общината прави ремонт на 13-то. ТОЙ Е НЕЗАКОНЕН, защото тая сграда ви е дадена с клауза, която гласи, че "всички ремонти са за сметка на ползвателя", демек на вас и общината няма право на ремонтира тая сграда. Четвърто как така държите НГДЕК, която е ДЪРЖАВНО училище в сграда, която е общинска собственост? Не знаете ли какво гласи чл. 10, ал. 2 от ЗНП, а? Пето, защо лъжете кметицата Фандъкова в писмо до нея с №07-00-50/26.05.2014г, че сте преместил със заповед НГДЕК в 13-то? Какво ти гласи третата заповед, бе Непостоянович? Гласи: "учебните занятия да продължат в 13-то" - ето ТОВА гласи. Нищо не си преместил, освен нещо от единия в другия крачол! Хайде издай заповед, ако ти стиска, издай заповед, че НГДЕК е трайно и завинаги на Женския пазар!!! Няма да издадеш такава, защото те е страх, че ако падне покрива на главите на децата, ще лежиш в затвора! Мишка с мишка такава! Сделки, подкупи, корупция, разруха, дъхоспираща наглост - това си ти. Само далавери и метражи, сметки и прекроявания. Г-н МЕТЪР НЕПОСТОЯНОВИЧ - така ще те запомним, о, най-пагубен и идиотски министре на културата!!!

15.07 2014 в 21:43

Нито един от трите посочени във връзка с НГДЕК ефекта не е истина - нито сградата на Женския пазар е подходяща, нито в Модерно предградие ще се настани друго училище, а за третия ефект нямам думи. Какво са 2 милиона ? Парите за археологически разкопки за 4 години. Истинските 3 ефекта са - гимназията ще загуби еднствената си сграда , която след няколко преобразувания ще попадне в ръцете на тези, чиято воля Стоянович изпълнява, ще бъде зорлем провален един европейски проект и едва ли в близко време училището ще може да кандидатсва за такъв.

15.07 2014 в 19:37

Тоз малоумен Стоянович !?!