Здравни инспектори позволиха на НГДЕК да започне учебната година

Калоян Константинов 23 септември 2014 в 11:32 3994 0

Сградата на училището до Женския пазар, където засега ще се помещава НГДЕК.
Сградата на училището до Женския пазар, където засега ще се помещава НГДЕК.

Днес експертите от Регионалната здравна инспекция най-накрая позволиха на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ (НГДЕК) да започне учебната година, след като проверката им установи, че сградата на бившето 13-о училище до Женския пазар е безопасна за ползване.

От училището бяха извикали учениците си да дойдат в 10:00 часа сутринта, явно очаквайки положителния отговор на РЗИ. Инспекцията трябваше да започне в 08:00 сутринта, но зам.-кметът на София Тодор Чобанов, зам.-министърът на културата Боил Банов, журналисти и преподаватели трябваше да чакат инспекторите, които дойдоха едва с час и малко закъснение - в 09:10 часа.

След бърза проверка инспекторите дадоха своето съгласие за използване на сградата. Те обаче отказаха какъвто и да било коментар пред журналистите. Децата, появили се преди началото или края на проверката, не бяха допускани дори във фоайето на зданието, а бяха отпращани в дъжда към някое кафе, за да изчакат.

Затворени за ползване останаха само 2 стаи на 4-ия етаж, чиито тавани все още били леко влажни от течовете през ремонтирания за 200 000 лв. покрив на училището. Точно заради капещите обшивки на комините НГДЕК не започна учебната година на 15 септември. Достъп до въпросните стаи обаче беше отказан на журналистите.

Директорката на елитното школо Мариела Папазова каза пред OFFNews, че учениците няма да отучват пропуснатите дни, защото те са провели извънкласни занятия в Боянската църква, в Националния исторически музей и т.н., които така или иначе е трябвало да бъдат проведени през годината, просто сега са били изтеглени по-рано.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов съобщи добрата новина, че Общината е намерила необходимите над 400 000 лв. за смяна на дограмите на прозорците на цялото училище, които само преди броени дни все още не се знаеше откъде ще бъдат намерени.

Ако от РЗИ не бяха дали разрешението си за ползване на сградата до Женския пазар, то НГДЕК щеше да започне годината на старото си място - на ул. "Баба" в квартал "Модерно предградие".

Сагата около Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" започва още с преместването на училището от сградата на ул. "Иван Асен II" преди повече от 20 години в кв. "Модерно предградие", на ул. "Баба". Там е от 90-те години на миналия век. Недоволството от пращането на елитното училище в покрайнините на София избухва през юли 2013 г., когато заради ремонт на ул. "Баба" училището се мести в изоставената сграда на закритото вече 13 Основно училище, намираща се край Женския пазар. За тази цел сградата е прехвърлена безвъзмездно от Столичната община на Министерството на културата за 10 г. Преместването е съпътствано от задълбочаващите се спорове къде да се помещава училището - в старата сграда в центъра или в ремонтираната, но в покрайнините на София. И в двата лагера има и учители, и родители, и ученици. И едните, и другите изтъкват аргумента, че "вражеската" сграда е опасна. Стигна се дори и до дела - родители, които не искат децата да учат в 13-о, съдят МК за поставяне в риск на живота и здравето на децата им. През февруари бившият министър на културата Петър Стоянович реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но след това издаде нова заповед за оставане сградата, която родителите обжалваха. Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, визирайки "криминалния облик" на района. Те твърдяха, че "децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище".

НГДЕК е открита през 1977 г. от Министерство на културата. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева. В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит.

Класическата гимназия има статут на Национален класически лицей на Софийския университет "Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови