Класическата гимназия остава в принудителна ваканция

Покривът на сградата тече след ремонт за 200 000 лева

Калоян Константинов 19 септември 2014 в 16:07 6979 2

Заместник-министъра на културата Боил Банов.
Заместник-министъра на културата Боил Банов.

Националната гимназия по древни езици и култури (НГДЕК) ще остане в принудителна ваканция поне до 23 септември включително, заяви заместник-министърът на културата Боил Банов пред журналисти.

Той обясни, че Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е обявила сградата на 13-о училище, близо до Женския пазар в центъра на столицата, където в момента се помещава НГДЕК, за негодна за провеждане на учебни занятия. Причината е, че след направения цялостен ремонт на покрива на сградата обшивките на комините пропускат вода на три места. В момента тече допълнителен ремонт, който трябва да е готов до днес на обяд, увери Банов.

Поради теча на покрива 4-ят етаж на училището не може да се използва, което налага цялостна временна забрана за функциониране на учебното заведение, но останалите 3 етажа са минали проверката успешно.

Неуспешният ремонт на покрива струва 200 хиляди лева, информира зам.-кметът на София Тодор Чобанов, като добави, че следващата година предстои смяна на електрическата мрежа на зданието до Женския пазар и построяване на преден двор. 

От Столична община обявиха, че причините за течащите обшивки на комините на училището са, че ремонтът не бил завършен.

На 23.09.2014 г. в 08:00 часа, вторник, ще има нов оглед на мястото от РЗИ, който трябва да установи дали забележките са премахнати и в сградата могат да бъдат пуснати ученици. В случай, че се намерят още забележки, които не могат да бъдат отстранени в рамките на 2 до 3 дни - НГДЕК ще започне учебната година в старата си сграда на ул. "Баба" в квартал "Модерно предградие", обясни заместник-министърът.

Старото здание е било почистено и подготвено да поеме учениците, имало акт 16 и само трябвало да мине финална проверка на Регионалната здравна инспекция дали всичко е наред, тъй като буквално преди няколко дни Банев е премахнал няколко азбестови плоскости. Той обаче не очаква повече забавяне на учебния процес за елитното школо, въпреки че оставя решението на експертите на РЗИ.

Тодор Чобанов обоснова евентуалното започване на учебната година на децата в "Модерно предградие" с думите "Люлин е прекрасен квартал".

По отношение на казуса в коя сграда ще бъде поместена НГДЕК окончателно Банов каза, че мнението на обществото заема двата крайни полюса и се търси вариант на споразумение между двете страни.

"С танкове няма да вкараме децата", заяви той.

Банов се пошегува, че го е страх да събере "враждуващите" фракции в спора, но имал сериозното намерение да го направи. 

Зам.-министърът обяви, че крайният срок, до който щял да се реши проблемът, бил 5 април 2015 г., т.е. в средата на втория срок на учебната година.

Той отрече до него да е стигал слухът, че НГДЕК може да се раздели на две гимназии, но и не отрече, че подобно нещо е възможно, като каза, че това е само слух, който изобщо не е бил коментиран.

Вариантът за настаняване на училището в друга, трета сграда, също е възможен, но много далечен, защото практически има 2 сгради, в които това може да се направи.

Дори и учениците от елитното училище да не бъдат настанени за постоянно на ул. "Баба", а останат до Женския пазар, сградата в квартал "Модерно предградие" все пак ще се използва за учебно заведение, макар и на друго училище, за да не бъдат изгубени над двата милиона лева по европейския проект, с който тя беше ремонтирана. "Не делим учениците на елитни и на по-малко елитни", обоснова се Чобанов.

Преди 2 години собствеността на сградата на ул. "Баба" бива прехвърлена чрез споразумение от Столична община на държавата. Държавата обещава да компенсира Общината, като й прехвърли собствеността на Столичната библиотека, което и до ден днешен не е направено, обясни заместник-кметът на София. Той каза, че Общината иска да получи попечителство над библиотеката, за да извърши спешни ремонти.

Според него от Общината не зависело нищо и тя очаквала от държавата или връщането на собствеността на ремонтираната за над 2 милиона лева сграда в "Модерно предградие", или получаването на Столична библиотека.

Сагата около Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" започва още с преместването на училището от сградата на ул. "Иван Асен II" преди повече от 20 години в кв. "Модерно предградие", на ул. "Баба". Там е от 90-те години на миналия век. Недоволството от пращането на елитното училище в покрайнините на София избухва през юли 2013 г., когато заради ремонт на ул. "Баба" училището се мести в изоставената сграда на закритото вече 13 Основно училище, намираща се край Женския пазар. За тази цел сградата е прехвърлена безвъзмездно от Столичната община на Министерството на културата за 10 г. Преместването е съпътствано от задълбочаващите се спорове къде да се помещава училището - в старата сграда в центъра или в ремонтираната, но в покрайнините на София. И в двата лагера има и учители, и родители, и ученици. И едните, и другите изтъкват аргумента, че "вражеската" сграда е опасна. Стигна се дори и до дела - родители, които не искат децата да учат в 13-о, съдят МК за поставяне в риск на живота и здравето на децата им. През февруари бившият министър на културата Петър Стоянович реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но след това издаде нова заповед за оставане сградата, която родителите обжалваха. Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, визирайки "криминалния облик" на района. Те твърдяха, че "децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище".

НГДЕК е открита през 1977 г. от Министерство на културата. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева. В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит.

Класическата гимназия има статут на Национален класически лицей на Софийския университет "Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!