"Блатото пред Ларгото показва отношението ни към историческото наследство"

OFFNews 17 август 2014 в 12:50 6160 2

Това блато е тъжна метафора за отношението ни към културно-историческото наследство, заяви министърът на културата Мартин Иванов по повод състоянието на разкопките пред Ларгото в столицата.

Днес той присъства на спешен оглед на археологическите находки заедно със столичния зам.-кмет по културата Тодор Чобанов.

Иванов обеща да свика експертна комисия за разкопките, като обясни, че министерството на културата е правило опит да проведе конкурсна процедура, която е била обжалвана няколко пъти.

"Тя и в момента е обжалвана. Няколко седмици, или броени дни преди аз да встъпя в длъжност отново е била обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията. Очакваме тяхното решение. Навяваме се, че след това няма да се продължи през съдебно обжалване. Трябва да се намери решение", каза служебният министър пред БНР.

По думите на Иванов сега най-важното е събралата се вода да се изпомпи.

"Това едва ли ще представлява някаква сериозна техническа трудност. Аз мисля да се обърна и към комисията по бедствия и аварии, тъй като за моя голяма изненада в бюджета на Министерството на културата не съществува параграф - средства за поемане на подобни аварийни ситуации", каза още той.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова отправи апел към културния министър Мартин Иванов за спешни мерки за консервация на археологическите находки на Ларгото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!