Цветни контейнери за боклук за всеки вход искат еколози

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2018 в 15:50 2619 3

Снимка Надежда Бачева

От ляво надясно: Иван Велков, Данита Заричинова, Емил Георгиев

Алтернативната визия за управление на отпадъците в София беше внесена днес в Столична община.

Тя бе връчена на зам. председателя на СОС Иван Велков от Екологично сдружения "За Земята" с подкрепата на гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци."

Документът предвижда по-добро управление чрез разделно събиране на всички потоци рециклируеми материали, което ще доведе до приходи за столицата. Днес изтича последният срок, в който общината трябва да подаде документи към оперативна програма "Околна среда" за получаване на финансиране на инсталацията за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ "София". Създателите на Алтернативната визия настояват въпросният грант да се вложи в подобряване на разделното събиране, а не в строеж на вреден и скъп инсинератор – бизнес модел и технологична концепция от миналото.

"Общината подценява гражданите на града и тяхното отговорно отношение към това, което изхвърлят. Вярваме, че с удобно, лесно и надеждно разделно събиране софиянци могат да се справят не по-зле от жителите на всеки друг европейски град. Разбира се, мотивирани от такса смет на база количество изхвърлени неразделени отпадъци", казва Данита Заричинова, експерт за Нулеви отпадъци от "За Земята". Тя припомня, че широко тиражираният пример с инсинератора в центъра на Виена, всъщност изобщо не е добър пример за управление на отпадъците. "Нека бъдем като Флоренция, където местното правителство спря проекта за инсталация за изгаряне с капацитет подобен на софийския. Тосканската община заяви, че ще вложат парите в по-добро разделно събиране и рециклиране."

Прилагането на Алтернативната визия за управление на отпадъците в София може да започне веднага. Стойността на инвестициите в проекта е поне два пъти по-ниска от разходите за изграждане на инсинератора, а нетните оперативни разходи са значително по-изгодни за хората в град София —платците на такса "смет".
Документът предлага етапи с дългосрочно планиране, което в момента липсва.

Концепцията стъпва на 6 основни принципа:

По-добре разделени отпадъци при източника – по-лесна обработка по цялата верига на оползотворяване.

Замяна на анонимните контейнери по улиците с индивидуални разделни контейнери за всяка жилищна сграда, което ще гарантира по-отговорното поведение на гражданите.

Съобразяване със законодателството на ЕС за кръговата икономика, вкл. новите цели за разделно събиране на хранителните отпадъци и по-високо ниво на рециклиране.

Висока ефективност – с първите 20% от инвестицията могат да се постигнат 80% от търсените резултати.

Етапност – системата се усъвършенства постепенно и постоянно.

Гъвкавост – преустройство и дори пълен отказ от системата е възможен по всяко време, без отписване на загуби от неработещи ДМА.

С всеки тон материали, отделени за рециклиране и компостиране, се спестяват не само разходи за скъпата подготовка, изгаряне и дългосрочно съхранение на дънна пепел в депа, но и предотвратява изпускането на вредни вещества от комините и от силно токсичните летливи пепели, оставащи след изгарянето на отпадъци.
Алтернативната визия предлага на столичани да изхвърлят разделно и да заплащат по-справедлива такса смет, и насърчава по-отговорно поведение към генерирането на битов отпадък. 

Йорданка Фандъкова: 86% от битовия отпадък се рециклира

Столична община има договори за 16 вида разделно събиране на отпадъците. Изграждането на инсталацията е последният етап от системата за обработка на боклука на софиянци. 86% от битовия отпадък се рециклира, с новата инсталация депонирането ще се сведе до под 10 на сто, каза още тя.

И уточни, че идеята да се увеличи разделното събиране не противоречи на по никакъв начин на изграждането на инсталацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

3

Стефан

17.07 2018 в 23:56

Сега тротуарите ли ще махаме, или платната на улиците? За да има място за плътните стени от "индивидуални" кофи за буклук.
Работата как ще става - с молба, декларация, пръстов отпечатък и паспорт? Чии братовчед, и за колко милиарда ще продава тия кофи? Колко полиция и митничари ще назначат, за да следи за това? Частните съдебни изпълнители направо ли ще продават жилищата на гражданите за по два лева без да им кажат, или първо само ще турят запор на заплатите?
Аман от доктринерство. И от идиотизъм с взлом.
От къде накъде тия хорица си мислят, че хората си нямат друга работа, освен да се занимават с техните духовни полюции? Някой нали взема пари, МНОГО пари, за да се оправя с тоя буклук? Ми тогава да се оправя. Зер аз не му вменявам в задължение да върши половина от моята работа. Която ме мързи да върша сам.

3020

2

HV1337

17.07 2018 в 20:00

Хвърляйте разделно, така на мангала ще му е по лесно да вземе стъклото :) Няма да се мъчи да го търси, я...