Център за развитие на общността изграждат в Средец

OFFNews - Бургас 03 октомври 2016 в 15:12 4296 0

Сградата, която предстои да бъде ремонтирана

Община Средец ще изгради Център за развитие на общността като част от проект „Интегриран проект за социално включване на ромите и други уязвими групи“, в който общината е партньор на община Бургас. Той се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Подобен център ще отговори на нуждите на общността, подчерта кметът на община Средец инж. Иван Жабов.

„В него ще се предоставят както здравни, образователни и социални услуги, ще се провеждат информационни беседи, ще се помага на децата да усвояват по-лесно учебния материал. В сградата ще могат да се провеждат и културни мероприятия също така“, добави Иван Жабов.

В общината липсва такъв център, който да предоставя услуги за комплексно общностно развитие (образователни, здравни, социални), каза при представянето на проекта Зюмбюла Маринова, координатор „Образование и интеграционни дейности“ в община Средец. Нуждата му е доказана и след извършен анализ на потребностите на общността.

Ромският етнос е най-голям сред малцинствените групи в общината. 15,5% или 2063 души се определят като роми в Средец, а по експертни оценки те са над 3 500. Основните проблеми, които бяха начертани при предварителния анализ, са в областта на здравеопазването и образованието. Акцент са и ромските жени, за които са предвидени акушеро – гинекологични прегледи, информационни кампании на здравна тематика, както и раздаване на контрацептивни средства. Като цяло, въвеждаме мерки, които да улеснят достъпа до образование, здравеопазване и социални дейности“, каза Зюмбюла Маринова.

Предвиден е цялостен ремонт на съществуваща сграда, която се намира в кв. „Победа“, гр. Средец, както и оборудване на кабинетите за работа на екипа. Такъв ремонт не е извършван на постройката от близо 25 години.

До момента, тя е изпълнявала функциите на Клуб за културни мероприятия и ромски празници на жителите на квартала. След проведена процедура е избрана фирмата – изпълнител, „ПОЛИССТРОЙ“ ЕООД - гр.Ямбол. Договорът с нея е подписан и всеки момент предстои стартиране на дейностите. Сградата трябва да е завършена до 86 дни от откриването на строителната площадка. Стойността на строително – монтажните работи е 280 000 лв. с ДДС. Средствата са осигурени от Българо - швейцарската програма за сътрудничество. Община Средец съфинансира строителството с 10%.

За функционирането на Центъра за развитие на общността ще бъде извършен подбор на екип за работа включващ – ръководител, педагог и двама образователни медиатори.

В Центъра предстои да се организират допълнителни занимания в извънкласни форми и групи по интереси – индивидуална и групова работа за ученици от 1 – ви до 4 – ти клас, включително. Ще се осигурят учебни помагала и пособия на 30 ученици от ромски произход (2 и 3 клас) за две учебни години. В клуб „Отговорен родител“ ще се развиват родителски умения и ще се консултират родители на деца от 1 до 8 клас. Ще се организират консултации с педагог за деца със затруднения в усвояването на български език. Ще бъдат създадени клубове по интереси – „Физическо възпитание и спорт“; „Творчество“; „Информационни технологии“, както и по култура, музика и танци.

В проекта е включено и провеждане на безплатни профилактични прегледи за здравнонеосигурени жители на Средец. Вече е обучен и назначен здравен медиатор към общината, който работи с представители на общността. Ще бъдат проведени беседи на здравна тематика, ще се разпространяват брошури за повишаване на здравните знания. Ще бъдат раздадени контрацептивни средства на граждани с ниски доходи. Предвидени са и медицинско наблюдение на бременни жени при специалист по акушерство и гинекология, ще се извършват и безплатни медицински изследвания на 100 неосигурени бременни жени за период от две години.

Магдалена Япаджиева (старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси" в община Бургас и ръководител на проекта), добави, че за една година, по проекта бе построена постройка за предучилищно и начално училищно образование, която бе открита на 30 септември в Бургас, в с. Звездец вече работи изцяло ремонтирана детска градина, ремонтни дейности се извършват и в медицински център в селото.

„Благодаря и на колегите от община Средец за усилията и високата ангажираност при изпълнение на проекта. Вече са проведени процедурите и се надяваме, че бъдещият център ще получава и делигирани държавни средства. В Средец вече се провеждат и безплатните медицински прегледи“, каза Магдалена Япаджиева

Целият проект на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. Той е по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“ (Програма ЗОВ). Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови