Обучиха бургазлии в оказване на първа помощ

OFFNews - Бургас 29 юни 2016 в 16:20 2925 0

Снимка OFFNews

Отляво - надясно: Александър Манушев и Митко Доков, председател на "Областен ромски съюз"

Експерти към фондация „ОФФ Медия” обучиха 45 души от бургаския квартал „Победа” да оказват първа помощ при инциденти. Обучението продължи девет дни - от 20 до 28 юни. То е част от „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Фондацията е един от партньорите в този проект.

Учим ги от това как се спира силно кръвотечение до това как да се реагира при остра криза на инфаркти и инсулти, поясни Александър Манушев.

„Идеята е първата помощ да бъде представена на хората по лесно разбираем начин и техниките да могат да се усвоят от всеки – независимо от възраст и образование. Дори едно 12–годишно дете може лесно да усвои всички техники", казва Александър.

Обучението е повече практика и по-малко теория. Обучаваните трябва да се справят при симулирани инциденти - те правят превръзки, учат се да реагират бързо и адекватно. Един от групата е 14-годишният Веселин, който упражнява наученото с помощта на братовчед си, който симулира получена травма на ръката.

Важно е човек да знае как да спре кръвотечение, как и с какво да промие раната, как да направи превръзка. Това са все уроци, преподадени от експертите на фондацията. Те разясняват и как се разпознават основните симптоми при инфаркт и инсулт и как трябва да се реагира през първите минути до пристигането на линейка.

Обучения като това предстоят в Средец и Малко Търново. По план те трябва да обхванат повече от 100 души.

Това е първата част от проекта, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Във втората част, в началото на есента, са предвидени и състезания по първа помощ, в които родители и деца да покажат какво са научили на практика.

Целият проект на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. По него се предвижда още изграждането на сграда за предучилищно и начално училищно образование в кв. „Победа”, ремонт на детската градина в с. Звездец, изграждане на Център за развитие на общността в Средец и др.

„Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“, част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови