"Светът трябва да се бори за премахване на бедността и неравенството"

OFFNews 27 септември 2015 в 17:40 5273 7

"България ще положи всички усилия за изпълнението на новия Дневен ред и за постигане на целите му за премахване на бедността, елиминиране на неравенствата и изграждането на мирни, справедливи и инклузивни общества, основаващи се на върховенството на закона. Нашата страна ще продължава да се стреми също да подкрепя по-уязвимите нации за постигане на тези амбициозни цели".

Това заяви президентът на България по време на Срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г., която се проведе в централата на ООН в Ню Йорк.

Новият дневен ред на ООН, посветен на целите на развитието, е изготвен от държавите-членки на Организацията с подкрепата на представители на гражданското общество, на неправителствения сектор и на академичните среди. Документът е озаглавен "Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие."

Сред някои от формулираните цели на устойчивото развитие са: прекратяване на бедността във всичките й форми, постигане на хранителна сигурност, постигане на равенство на половете, устойчиво управление на водите, осигуряване на достъпна, надеждна и модерна енергия за всички, насърчаване на устойчив и включващ икономически растеж, намаляване на неравенствата в и между страните, опазване и устойчива употреба на океаните, моретата и морските ресурси. Като цели на ООН са заложени и насърчаването на мирните и включващи общества за устойчиво развитие, предоставяне на достъп до правосъдие за всички и изграждане на ефективни и отговорни институции, както и укрепването на средствата за изпълнение и ревитализиране на глобалното партньорство за устойчиво развитие.

Публикуваме цялата реч на Росен Плевнелиев без редакторска намеса:

Господин председател,

Днес приемаме нов Дневен ред за развитие. Процесът на изработване на рамката за развитие след 2015 г. представлява уникално глобално усилие, целящо премахване на бедността и постигане на устойчиво развитие за всички при съхраняване на планетата и нейните ресурси. В процеса на договарянето му взеха участие всички: както ООН и неговите държави-членки, така и представители на гражданското общество, на частния сектор и на академичните среди.

България приветства приемането на Дневния ред за устойчиво развитие до 2030 г. Този прогресивен и амбициозен нов Дневен ред интегрира трите стълба на устойчивото развитие, като по този начин очертава взаимовръзката между премахването на бедността, устойчивото икономическо развитие и мирните и стабилни общества. Това е един впечатляващ и трансформиращ Дневен ред в много отношения. За първи път в историята документ от глобален мащаб поставя специален акцент върху отделния индивид, без никой да бъде пренебрегнат. Дневният ред поставя в центъра хората и се основава на принципите на универсалност, всеобхватност и споделени отговорности.

По време на междуправителствените преговори България, както в национално качество, така и като част от Европейския съюз, съдейства активно за изработването на Дневен ред, основан на правата на човека. Положени бяха максимални усилия за премахване на всички форми на неравенство и дискриминация. В качеството си на съ-председател на Групата на приятелите на децата и Целите за устойчиво развитие България работи усилено за интегрирането на човешките права на децата във всички аспекти на развитието, поставяйки децата в центъра на Дневния ред. За първи път децата и младежите бяха приети като активни участници във всички процеси, засягащи живота им.

Господин председател,

Целите на устойчивото развитие, които сме си поставили, са амбициозни и изискват смели и решителни действия за пълното им реализиране.

България ще положи всички усилия за изпълнението на новия Дневен ред и за постигане на целите му за премахване на бедността, елиминиране на неравенствата и изграждането на мирни, справедливи и инклузивни общества, основаващи се на върховенството на закона. Нашата страна ще продължава да се стреми също да подкрепя по-уязвимите нации за постигане на тези амбициозни цели.

Начинът, по който бе приет Дневният ред, е показателен за наличието на силна политическа воля за неговото изпълнение. Постигнат бе баланс между съдържащите се в документа ангажименти и средствата за тяхното изпълнение. Въпреки това е необходимо да бъде осигурена стабилна национална и международна отчетност с участието на всички заинтересовани – правителства, гражданско общество, частен сектор, академични среди.

Приемането на Дневния ред след 2015 г. представлява успех за международната общност. Изпълнението му трябва да се ръководи от принципите на отчетност, прозрачност и инклузивност. Мониторингът и прегледът по изпълнението му трябва да бъдат основани на добре дефиниран набор от глобални индикатори, както и от навременното събиране на данни по възможно най-широк кръг показатели. Приветстваме извършваната от Статистическата комисия на ООН дейност в тази насока.

Господин председател,

Решенията, които взимаме днес, ще окажат въздействие върху всички нас през следващите 15 години. Дневният ред може да не е идеален, но е съвместно и постигнато с консенсус усилие, което към настоящия момент е единственото адекватно решение на предизвикателствата, пред които сме изправени. България е уверена, че сега вниманието трябва да бъде насочено към изпълнението на Дневния ред и поемаме силен ангажимент да дадем своя принос за постигането на тази цел.

Благодаря, господин председател!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови