Сънародници в САЩ: Летището в София да се прекръсти "Левски"

OFFNews 27 септември 2015 в 10:08 8484 25

Летището в София от „Враждебна“ да се прекръсти на „Левски“. Такова предложение бе направено на срещата на президента Росен Плевнелиев с наши сънародници в Ню Йорк. 

С нея започна работното посещение на президента Росен Плевнелиев в САЩ за участие в 70-ата сесията на Общото събрание на ООН. Над 250 000 българи живеят в САЩ и тази голяма общност, по думите на президента, е естествен мост между двете държави, която разполага със силни възможности да задълбочи двустранните отношения.

“Много българи са доказани професионалисти и мениджъри в сферата на информационните и комуникационни технологии и различни индустрии с висока добавена стойност в САЩ. Разчитаме както на вашата експертиза, така и на подкрепата ви за бързото развитие на тези сектори и у нас”, посочи държавният глава, съобщиха от "Дондуков" 2.

Президентът призова българите в чужбина да участват активно при произвеждането на националния референдум относно електронното гласуване на 25 октомври, с което да заявят съпричастността си към случващото се у нас. “Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна”, заяви Росен Плевнелиев. „Моля, гласувайте на референдума, така политиците ще чуят хората. Това ще даде възможност да се чуе и гласът на българите, където и да са те по света“, добави президентът и изрази съжаление, че другите два въпроса са били отхвърлени от Народното събрание, но смята, че наближаващият референдум ще покаже, че пряката демокрация е жива.

“България и САЩ са стратегически партньори”, подчерта още президентът Плевнелиев, който запозна сънародниците ни с взетото при посещението на държавния секретар Кери в София решение да бъдат създадени пет работни групи за стратегически диалог в областта на сигурността и отбраната, енергетиката, върховенството на закона, образованието и контактите между хората. Премахването на американските визи за българските граждани остава сред приоритетите ни в двустранните отношения със САЩ, увери държавният глава.

Президентът Плевнелиев поздрави сънародниците ни в Ню Йорк с успехите на българските неделни училища, около които се създават “истински ядра от българи, милеещи за родината си”. “Дейността на тези училища е гарант за запазването на българския език сред най-младото поколение, но също така е и предпоставка за постоянна връзка с България”, заяви още пред сънародниците ни в Ню Йорк държавният глава.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!