СУ промени кардинално най-масовите си приемни изпити - по литература и история

Александра Маркарян Последна промяна на 04 януари 2017 в 21:10 52116 2

Темите по литература за прием в Софийския университет отиват в историята. Академичният съвет на най-старото българско висше училище промени формата на най-масовите си кандидатстудентски изпити - по български език и литература и по история, на заседание в края на 2016 г.

Изпитът по литература вече ще е тест с 50 въпроса и есе. Кандидат-студентите ще бъдат оценявани в точки - максималният им брой за теста е 70, а за есето е 30, общо 100. Темата за есето може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник.

Кандидатстудентският изпит по история на България също включва два задължителни компонента – тест и тема. И двете части са върху проблематиката и фактологията на досегашната програма, съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за XI клас – задължителна подготовка. Оценката се изгражда според резултатите от теста и темата по шестобалната система със стъпка от 0.25 стотни.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 20 февруари и приключва на 10 март за първата кандидатстудентска сесия и на 19 май за втората.

Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 19 март - 23 април, а втората - в съботните и неделните дни от 28 май до 25 юни.

Кандидат-студентите могат да подадат документи онлайн, на място в Софийския университет или в бюрата на фирмите в страната. Зрелостниците могат да заплатят и таксите за явяване на изпит (30 лева за всеки изпит) и за участие в класирането онлайн, в случай че регистрирането им е изцяло чрез онлайн системата за кандидатстудентската кампания.

Документите за класиране ще се приемат онлайн, а записите ще бъдат валидирани от 19 юни до 1 юли 2017 г. в Ректората на Софийския университет.

На 11 юли ще бъде обявено първото класиране. От 12 юли до 14 юли включително приетите могат: да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи; да депозират диплома-оригинал за средно образование и да попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност; да не потвърдят или да не се запишат. В тези случаи те отпадат от всички класирания и губят придобитите студентски права.

Незаетите места се попълват на следващото класиране. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията. Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

На 18 юли ще бъде обявен вторият етап на класирането. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон и некласираните кандидат-студенти. Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 19 до 21 юли. включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Третият етап на класирането се обявява на 25 юли. Срокът за записване е от 26 до 28 юли. Резултатите от това класиране са окончателни.

За четвърта поредна година Стопанския факултет ще приема от кандидатите за специалностите „Икономика и финанси“ и „Стопанско управление“ международно признати сертификати за ниво на езика В2 според Общата европейска референтна рамка за езици за владеене на английски, френски и немски език. С международно признати сертификати за владеене на английски ще се допускат до участие в класиране и кандидати за специалност „Хебраистика“.

Шест от общо 108 специалности не използват оценките от матурите вместо изпит. Това са регулираните специалности „Право“, „Медицина“ и „Фармация“ и трите специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“.

До края на януари 2017 г. ще бъде издаден Справочник за кандидат-студентите. В края на февруари следващата година ще започне участието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в кандидатстудентските борси в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови