СУ свалил летвата на входа заради "пропастта" между училището и университета

Александра Маркарян Последна промяна на 11 януари 2017 в 16:35 7191 2

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

20-ина дни след кардиналната промяна в изпитите на Софийския университет, от висшето училище дадоха пресконференция, на която разясниха мотивите си. На снимката: зам.-ректорът проф. Ренета Божанкова, деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев, деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев и преподаватели от двата факултета.

Пропастта между училището и университета и обвързването на финансирането с броя на първокурсниците са основните причини за решението на Софийския университет да предложи по-леки приемни изпити. От тази година Алма матер въвежда тестове на двата си най-масови изпита - български език и литература и история на България. Наред с тестовете, по литература ще се пише есе, а по история - значително по-кратка тема.

Решението бе взето от Академичния съвет на 21 декември, но мотивите за него бяха официално разяснени пред медиите едва днес.

"Причините са различни. Повечето са свързани с действителността - с образователния процес в средното училище, и с начина, по който се финансира висшето образование - на това не можем да повлияем, - призна деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев. - Затова премахваме пропастта между подготовката в средното училище и нашия стар изпит.

През 80-те години непрекъснато пишехме съчинения, а тест съм виждал само в списание "Космос". Сега е по-скоро обратното. Това, което искаме, е да свалим психологическия товар от завършващите училище. Да не се налага те да се готвят за изпитен формат, който е доста различен, да не кажа напълно различен, от това, което те са правили в училище."

Той призова "да не очакваме кандидат-студентът да е половин студент, както беше преди 20 години".

Според декана на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев важното е изпитът да отсее кандидатите, които могат да бъдат студенти в Университета.

И двамата декани, и заместник-ректорът проф. Ренета Божанкова са категорични: решението не е било взето спонтанно, то е било обсъждано в университетските среди в продължение на години. Въпреки това се взема през декември и влиза в сила от предстоящата кандидатстудентска кампания. Първите изпити в нея за през март.

Все пак университетските преподаватели са направили теста по-труден от този на матурата по литература.

"Нашият изпит като структура силно напомня зрелостния изпит по литература, но има и разлики и аз държа на тях. Общо взето, опитали сме се със силите на експертната ни общност да подобрим формата на матурата. В какъв смисъл? Като премахнем онези въпроси, които питат за пасивно запаметени знания, автори, заглавия или пък самоцелни формулировки и теми.

И в езиковата част, и в литературната част на теста се проверяват умения. Умения за правилно употребяване на нормите на книжовния език, умения за разбиране на литературен, на нелитературен текст, умения за формулиране на съждения, умения за формулиране на свързан аргументативен текст. Това целим с този изпит - въпросите и задачите в него да проверяват практически усвоени умения, а да не разчитат на пасивно запаметяване на информация", каза деканът на Факултета по славянски филологии.

Изпити

Продължителността и на двата изпита ще остане 4 часа.

Тестът по български език и литература ще се състои от 50 въпроса и ще носи 70 точки, есето ще дава останалите 30 от окончателната оценка. В теста ще бъдат включени два текста - изучаван и непознат, около които ще бъдат групирани и въпросите.

Тестът по история ще съдържа не повече от 20 въпроса и ще има по-малка тежест. Съотношението в крайната оценка между тест и текст ще е 20:80.

И по двата предмета несправянето с тестовете ще означава двойка на изпита, независимо дали кандидатът е писал текст, категорични бяха деканите.

Дати

Днес СУ обяви и датите за изпитите и през двете си кампании.

Един от двата най-масови - история и литература - вероятно ще съвпадне с датата, на която ще са предсрочните парламентарни избори.

Изпитът по история ще е на 26 март, неделя, а този по литература - на 2 април.

Документи за първата кандидатстудентска сесия се подават от 20 февруари до 10 март включително.

Всички изпити са в неделя. Първите два са на 19 март - математика II от 9 ч. и физика от 14 ч. На 26 март са насрочени изпитите по история (9 ч.) и география (14 ч.). На 2 април са изпитите по български език и литература (9 ч.) и математика I (14 ч.), на 9 април са журналистика - писмен (9 ч.) и химия (14 ч.). Последните изпити от тази сесия са на 23 април: биология (9 ч.), събеседване за специалност Изобразително изкуство (от 9 ч.), теология (устен) - от 12 ч., и музикален инструмент или пеене (от 14 ч.)

Документи за втората кандидатстудентска сесия се приемат до 19 май включително.

Първите два са на 28 май - немски и испански. На 4 юни са български език и литература, италиански език и философия.

На 10 юни са писменият изпит по журналистика и изпитът по математика I, а на 11-и - по английски и по биология. На 17 юни са изпитите по история на България и по химия, а на 18-и - по математика II, теология (устен) и руски език.

На 24 юни ще се проведат устният изпит по журналистика, събеседването за специалността Изобразително изкуство, музикален инструмент/пеене, изпитът по физика.

Последните изпити са на 25 юни - френски език и география.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

2

Лопе де Вега

11.01 2017 в 18:11

При сегашното средно образование високите изисквания за влизане в СУ ще го оставят без студенти. Ако няма студенти - няма пари! Това не е ли достатъчно обяснение?

Поздрав!

8821

1

bls

11.01 2017 в 16:44

Не схващам - унивеситетът иска ли да продължи да поддържа и без това разклатеното си реноме на "елитен" за нашите стандарти университет? Иска вероятно. Как да стане това ако приема некадърни ученици? И без това по спомени от преди 8-10 г. в моя поток имаше някои колеги, за които имахме сериозни съмнения как са се озовали в университета .. сега явно идеят ае съмненията да отпаднат. На лошо отива работата...