Синдикат: всички училища са с южно изложение, затова не може да се учи през юли

Александра Маркарян 01 август 2017 в 17:33 5955 2

Учители синдикалисти към Конфедерацията на труда "Подкрепа" се ядосаха на МОН заради предложението да се учи през първата седмица на месец юли и изпратиха гневни писма до централата, която пък ги препрати до медиите.

Предложението на МОН е лятната ваканция да се съкрати за сметка на по-дълги ваканции през учебната година.

Ето аргументите на педагозите:

"Това предложение с удължаването на учебните седмици и през месец Юли, не е изпълнимо на територията на РБългария. Климатичните условия не позволяват обучението на учениците през този период. Всички училища са с южно изложение, температурите през Юли са много високи в България, класните стаи не са климатизирани и когато учениците се обучават на 42˚С на сянка с 26-28 ученици в класна стая, учебния процес е ад. Това се случва и през м.Юни, когато има много горещи дни и всички учители и ученици го изпитваме на гърба си, особено тези, които са втора смяна на училище", пишат педагози - членове на профсъюза от Благоевград.

"Виждали сме работата на колегите си от другите държави през месец Юли в Европа. Когато условията в България станат като тяхните за учители и ученици, тогава можем да говорим за удължаване на учебното време", продължават те.

Те са категорични - не е вярно, че лятната ваканция е прекалено дълга и в резултат на това учениците забравят материала. Недоволни са и от още нещо - че МОН задължава учителите да оценяват учебници по време на отпуските им, а не в учебно време.

"Бумащината, стана прекалено голяма, учителите все повече стигаме до извода, че основната ни работа, която е да обучаваме учениците остава на последно място, а на първо е, да се попълват все повече документи и писания изисквани от МОН и РУО.

Напрежението ще ескалира в скоро време, българският учител е поставен под огромен стрес и баркотия с този нов закон и наредби към него, които не работят и не са приложими в българското училище. Тези експерти, които се назначават в РУО, с една година учителски стаж необходим по изискване, какви методически насоки ще дават на колеги, които са с много по-високи квалификации от тях. Възмутени сме, когато съпоставяме изискванията за заемане на длъжност главен учител в едно
училище и за заемане на длъжност експерт в РУО.

Оказва се, че експертите на РОУ, които са представители на МОН само изискват нянкави статистически данни, правят провевки по жалби, а тази методическа насока, която трябва да оказват липсва от тяхната работа.

Нека, служителите на МОН първо да обсъждат със социалните партньори тези промени, касаещи всички учители и ученици и тогава да бъдат предложени за обсъждане в публичното пространство.

Истината е, че на българския учител търпението му свършва!

Замислете се дами и господа управляващи!", завършват учителите членове на КТ "Подкрепа".

В декларация от синдикалната секция на "Подкрепа" в спортното училище във Велико Търново също смятат, че предложението не добро. Според тях то не е съобразено с климатичните условия в България. В стаите няма климатици и учители и ученици - повече от 30 души в помещение - са принудени да издържат 38-градусовите жеги.

Те смятат, че ако се налага промяна, по-добре би било да се измести началото на учебната година и тя да започва на 1 септември. 

Въпреки новите закони и наредби последната учебна година за тях е преминала стресово, "в четене и писане на много излишни документи". Така учебният процес останал на заден план. "Целта на промените е новаторска и творческа образователна система, а като че ли се получава обратен процес", пишат учителите от Велико Търново.

Запазени са оригиналните правопис и пунктуация на цитираните текстове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

2

Alicante

02.08 2017 в 04:02

OffNews, какво спечелихте от това, че не поправихте 2-3 правописни грешки, та да не олеква и без това изтезания образ на учителя, а насочите вниманието точно натам? Тези хора са докарани до истерично състояние от дебелите в МОН, а вие им развийте двете правописни грешки като байрак!Големите журналисти...

10571

1

Hissarion

01.08 2017 в 17:51

Ами не е добре правописа на тези учители, но сигурно от целия стрес не им е останало време да го проверят. А МОН са откровени идиоти, това личи от всяка тяхна инициатива в последните години.