Седем организации защитават промените по Патриарха и Витошка

OFFNews 23 май 2024 в 09:02 1110 1

Велоалея

Снимка Архив

Седем граждански организации излязоха с обща позиция, в която защитават реорганизацията на движението по столичните булеварди „Патриарх Евтимий”, "Витоша” и „Фритьоф Нансен”.  

„Велоеволюция”, Милен Ангелов, представител на BYCS за София, Сдружение „Софенхаген”, Екологично сдружение „За Земята”, Сдружение „ВелоКултура”, Сдружение „Въздух за здраве”, Съюз на урбанистите в България заявяват, че са "изключително притеснени от изкуствено нагнетяваното напрежение по повод новата организация на движение при въвеждане на велосипедна инфраструктура, бус лента и начин на паркиране по бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Витоша” и бул. „Фритьоф Нансен” в София".

В позицията се казва още: 

Промените в организацията на движение за въвеждане на алтернативи на автомобилното придвижване не бива да стават косвена жертва на политически борби, както и на предизборната кампания в страната.

София има много сериозни проблеми с чистотата на въздуха, трафика, презастрояването, които са добре известни на обществеността. Въпреки това мерките за решаването на този проблем от много години биват отлагани, докато градът затъва все повече в порочна спирала, която ограничава жизненото пространство за хората. Замърсеният въздух продължава да взима много жертви и да съкращава живота на нас и нашите близки, показват проучвания на водещи учени. 

Столична община разработва проекта за реорганизация на движението в посочения район в детайли от 2017 г. насам. Той е преминал през необходимите етапи на планиране, конкурс и избор на вариант, проектиране, съгласуване и одобрение. Преекспонирането на възможни технически грешки и административни несъответствия в този проект е напълно непропорционално спрямо вниманието към десетки други подобни проекти, изпълнявани в Столична община през годините. Ако има такива, надяваме се те да бъдат отстранени надлежно по законовия и административен ред – без темата да продължава да бъде експлоатирана за други цели. Притесняваме се, че наблюдаваме поредния случай, в който общественият интерес ще стане жертва на лични, много по-незначителни цели.

Дългогодишните проучвания показват, че велосипедното трасе в този вид е незаменимо, най-благоприятно провежда движението и осигурява необходимата свързаност на 6 велоалеи в центъра на фона на тунелите около НДК, ограниченията за велосипедното движение по пешеходния участък на бул. „Витоша” и заетите от паркиране, което трудно може да се нарече кратковременно (4 часа). Трасето е анализирано и планирано в най-важните стратегически документи на общината, всеки от който е преминал през обществени консултации и обсъждане - ОУП, ПУГМ, Визия за София, Програма за София (ПИРО). Във всеки от тези документи е потвърдена необходимостта от бус-лента и провеждане на велосипедно движение по бул. „Патриарх Евтимий”. Първите дни на фунциониране на новата свързана велоалея показват видимо сериозно увеличение на велосипедния трафик в центъра на града.
Както всяка нова инфраструктура, велоалеите и бус лентите се изграждат с мисъл за бъдещето (за подобряване на услугата на обществения транспорт и привличане на нови пътници и за увеличаване на дяла на придвижването с велосипеди). Те не са просто за задоволяване на съществуващите потоци и навици. Истинско недоумение будят заключения, тиражирани в публичното пространство, че едва ли не велосипедистите не заслужават инфраструктура, защото са малцинство, могат да се задоволят с по-малко, дават им се привилегии. Всичко това ескалира до действителна реч на омразата и конфликти в реална пътна среда, дори срещу родители с деца, жени, младежи, някои от които едва сега за първи път се осмеляват да карат велосипеди или тротинетки и други подобни леки, малки и чисти превозни средства в София. В този и други участъци от центъра на София през годините изобилства от пътни инциденти с жертви и травми за велосипедистите, осмелили се да преминат. Колективната памет е къса за много по-трагичните случаи на загубени човешки животи, отколкото за разместването и намаляването на местата за паркиране, което е цинично на фона на тревогите за бъдещето на нацията, която успешно застарява все по-дълбоко потапяща се от огромна здравна тежест.

Призоваваме медиите да са изключително внимателни в отразяването на мнението на политици относно проекта в контекста на започналата предизборна кампания с изискване за достоверни твърдения, подкрепени с доказателства и действителни документи. Със сериозно безпокойство наблюдаваме тенденция в изказванията на политически обвързани лица, която се стреми едностранно и без уважение към принципите на справедливост и правдивост да разпространява дезинформация и откровени неистини в общественото пространство. Призоваваме медиите да използват информация и да отразяват мнения от официални източници, запознати в детайли с проекта. Това са главният архитект на Столична община, директорът на общинското предприятие „Софияплан“ и „Софияпроект“, проектантът на Плана за устойчива градска мобилност, зам. кметът по транспорт в СО, които представиха проекта и плана за неговата реализация в Столичния общински съвет заедно с наличната документация към него.
Призоваваме институциите да наложат ред и спазване на правилата на пътя спрямо всички участници в движението, както и да опазват обществения ред и ограничават опитите за саморазправа, на които сме свидетели от самото начало, включително и срещу длъжностни лица. Никога не е късно за послания за повече внимание и толерантност на пътя, защото улиците са за всички граждани.

Велосипедната общност е сплотена, загрижена и готова да се противопостави с активни действия на потенциална отмяна на промяната на организация на движение и новите велоалеи в центъра на София. Подкрепяме усилията на Столична община да демонстрира категоричност и решителност за изпълнение на стратегическите цели на общината за изграждане на велосипедната ѝ мрежа. Нека започнем да мислим за бъдещето, за общия интерес, преди да е станало прекалено късно.
Чистият, здравословен и подреден град е обща кауза!

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    14369

    1

    случайно прочетох

    23.05 2024 в 16:52

    АлиЕЪРбегов, не мисли така!
    Как келешчетата ще се довлекат до шкембеджийниците (шкембетата са по клиентите) по Витошка?Къде ще паркират, като не могат назад?
     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София