Пускат извънредни автобуси до Витоша в деня на околната среда

OFFNews 05 юни 2015 в 08:39 3325 1

Извънредни автобуси към Витоша пуска днес Столична община във връзка със Световния ден на околната среда.

Рейсовете по линия 66 ще тръгват от автостанция "Хладилника" в 8:55, 11:05, 13:25, 15:50, а от хотел "Морени" - 9:55, 12:05, 14:25, 16:50 ч.

Тази година темата на Световния ден на околната среда е „Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим.“. Инспекторите от всичките 24 района на столицата ще правят текущи проверки с велосипеди и пеша. Служебните автомобили остават на паркингите. За по-далечните точки, на които трябва да се отиде, инспекторите ще използват електрически автомобили. Еко-колите са предоставени от различни представители на автомобилни марки.

На паркинга на Столичен инспекторат на ул. „Париж“ № 5 ще бъде разположен Мобилен събирателен пункт за безплатно приемане на опасни отпадъци (живак и живаксъдържащи уреди - живачни термометри, прекъсвачи и други подобни, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност). Мобилният пункт ще бъде на мястото до 14:30 ч.

От рано сутринта инспектори ще „рисуват“ с цветя в големи и малки кашпи. Зацветените кашпи ще красят районите „Средец“, „Слатина“ и „Връбница“.

Друга група инспектори пък боядисват пейки в парк „Врана“. Паркът ще бъде отворен за посетители извънредно и в петък по случай Деня на околната среда.

За четвърта поредна година Столичният инспекторат се грижи за гората над землището на село Кремиковци. Там са посадени стотици Американски дъбове на площ от 10 дка. Освен гората, инспекторите поддържат и овощната градина в двора на манастира „Св. Мария Магдалена“ в гр. Бухово, където плодове вече дават няколко вида ябълки, круши и сливи. 

Тази година темата на Световния ден на околната среда е „Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим“. 

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще участва в 10.30 часа в конференция посветена на темата "Нулеви отпадъци" в столичното кино "Одеон". В 11 часа Василева ще открие и изложба с рисунки и фотографии на тема "Опазване на околната среда" в столичната градина пред "Кристал".

В Благоевград ще има "Детски воден празник" на благоевградския площад "Георги Измирлиев" от 11 часа. Фотоконкурс и награждаване за деца и ученици организира РИОСВ-Монтана, като темата е "Най-зелен двор".

В Панагюрище ще има Парад на хвърчила с еко послания, състезание с велосипеди и конкурси за "Най-красива икебана" и рисунка на асфалт - между 10 и 14 ч.. РИОСВ-Пловдив организира в Пловдив от 13.30 часа Национален конкурс за детска рисунка "Да запазим красив моя роден край", като ще отличи наградените.

В Информационния център на РИОСВ в Русе ще има посещение на деца със специални образователни потребности, които се обучават в общообразователни училища. Ще бъде открита и изложба на тема "Дай живот на отпадъка" с предмети, изработени от тях с отпадъчни материали.

В Силистра ще бъде открит Международния екологичен форум "Сребърна 2015" и ще бъдат наградени участниците в Национален конкурс за рисунки и литературни творби.

В Хасково ще бъде открит регионален конкурс за "Най-зелен двор" между училищата и детските градини в региона и официално ще бъдат връчени награди на победителите. Поход около язовир "Приселци", община Аврен, с изнасяне на беседа за уникалното богатство на флора и фауна в района организира Басейновата дирекция във Варна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови