Присъединяваме се към страните от ЕС и НАТО, които изпращат военно-логистична помощ в Украйна

"Призоваваме ръководството на Руската федерация да се откаже от тази зловеща дейност, която прави в момента. Путин трябва да знае, че целият свят осъжда неговите действия”, заяви премиерът Кирил Петков

OFFNews 27 февруари 2022 в 19:21 10353 10

България изпраща хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна, обяви на брифинг министър-председателят Кирил Петков заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"България се присъединява към другите 25 страни от ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка. Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла", допълни той. 

Той съобщи, че е направен пълен списък на българите, които искат да се евакуират: "В момента новият броя е около 140 души, имаме 30 души в посолството и чакаме зелен коридор, за да е безопасно".

"Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия върху Украйна. Това е братоубийствена война. В момента от двете страни млади войници - вече няколкохиляди, са загинали. Едновременно с това имаме и доста цивилни жертви, а и много голяма част от цивилното население в Украйна се крие по спирките на метрото и всеки ден и всяка нощ очаква да има унищожение на техните домове", коментира премиерът.

Петков допълни, че българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война.

"Толкова е жалко как един лидер стои в безопасност на дългата маса, а млади войници, заради неговите ужасяващи решения, загиват", каза още министър-председателят. 

Петков заяви, че нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война.

"От утре ще бъде отворена сметка, която ще се вижда н сайта на БЧК. Средствата ще се използват за бежанците, които идват от Украйна. Трябва да предоставим възможност за тези хора да дойдат, и да бъдат интегрирани максимално бързо като част от работещите хора. Говорим с работодатели, събират се списъци, за да може в къс период да се почувстват, че има възможно България да е техният дом. Нашите сърца са с украинските граждани, които са в голям риск", каза премиерът.

"Призоваваме ръководството на Руската федерация да се откаже от тази зловеща дейност, която прави в момента. Путин трябва да знае, че целият свят осъжда неговите действия”, каза още той.

Въоръжените сили се намират в пунктовете за постоянна дислокация и базиране, като извършват планова дейност за повишаване на готовността си и реагиране при кризи в национален и съюзен формат, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той посочи още, че влошаващата се среда на сигурност в Черноморския регион налага предприемането на мерки в отговор на криза.

Формирования от всички видове въоръжени сили и командвания провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост за вземане на обосновани решения, поддържане на готовност за провеждане на мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни, подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на България и участие на контингенти от въоръжените сили в мисии и операции зад граница. В момента е в ход увеличаване на участието ни в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина.

Адмирал Емил Ефтимов посочи, че в съюзен формат НАТО активира плановете за степенуван отговор за защита на страните от източния фланг на Алианса. Паралелно с това върховният командващ на силите в Европа е предприел редица мерки в отговор за повишаване готовността за възпиране и координиран съюзен отговор при ескалиране на кризата. В този контекст продължават ангажиментите на българските въоръжени сили по усилване на бдителността и поддържането на готовност за участие в съюзните дейности, както и активна поддръжка като страна-домакин. „В сътрудничество с останалите министерства и ведомства имаме готовност при необходимост да осигурим навременно придвижване на съюзни сили на територията на страната“, посочи в заключение адмирал Емил Ефтимов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

10

Propaganda

28.02 2022 в 02:08

Не се хаби с референдум за излизане от НАТО и ЕС, драги AlexHadzhi.

За лоботомираните азиатски орки като теб е достатъчно само едно...
...месец живот в Еврази съюзчето на путкин. Сещ ли се? Оня мега проект, контриращ ЕС. Там е дори Таджикистан.

И така ще преуспееш.
За месец.

23293

8

Стефан

27.02 2022 в 23:22

Майтап бе Уили! Руснаците изобщо няма да забележат нашите педерастии:)))

1321

7

4rnor

27.02 2022 в 22:30

Браво!

14469

5

случайно прочетох

27.02 2022 в 21:17

Не мога да разбера защо всички се мотат и чакат на Путин да му стане съвестно за руските и украиннските народи и войниците им?
През 21-ви век така ли се решават каквито и да било проблеми?

1000

4

AlexHadzhi

27.02 2022 в 20:09

Незабавна оставка на правителството и референдум за излизане от НАТО и ЕС!!!

1220

3

хr4

27.02 2022 в 19:50

Коко, има централно военно окръжие. Ако се докараме до там ше има къде да се разпишеш.
Спиро, препоръчвам ти да преговаряш с работодателя да минете в натура. Скоро с рублите ше можеш само да си триеш гз.

3714

2

GB

27.02 2022 в 18:40

Съдейки по думите на Путин спрямо Украйна, България и др., последващата му война срещу Украйна, активизирането на хибридните му действия и в Украйна, и в България,.. той ни е вкарал вече! Не България, а Путин!

6145

1

kokoten

27.02 2022 в 18:05

...брей,тия ще ни вкарат зорлем във война...ама като са решили да подсказват на Путин,поне с един масраф да мине работата и да се свършва по-бързо...поне да видим кой ще се запише да се бори доброволно с нашественика....то и нема къде човек да се запише,щото закриха Военно-отчетно бюро и запасняците,пардон,резервистите не знаят нито къде да отидат,нито какво да правят(то некога техниката беше руска и сега като я нема вече,какво ще правим,това никой не знае)...а желание има да се бием,като чета как сме се наострили на Путин,направо ще ги смажем....