Посланикът ни в САЩ Георги Панайотов: За Москва няма значение кое правителство е в София, за тях сме неприятелска държава

OFFNews 06 август 2022 в 19:18 11985 5

Посланик Георги Панайотов

Снимка Скрийншот Nova NEWS

Посланик Георги Панайотов

За Русия няма особено значение кое правителство е в София, за тях сме неприятелска държава. Това заяви по повод на изгонването на наши дипломати в първия ден на служебния кабинет българският посланик в САЩ Георги Панайотов в ексклузивно интервю за предаването „Офанзива“ на Nova NEWS.

"Знакът е, че Русия си защитава интересите така, както тя ги вижда и така, както тя ги разбира . Г-жа Митрофанова си върши нейната работа, каквото ѝ е казано да прави от Кремъл. Ние как реагираме на всичко това, което се случва, това е по-важното”. За него след експулсиране от нашата страна на руски дипломати реакцията на Русия са „нормални реципрочни действия”. „Аз си задавам въпроса защо не го направиха по-рано. Но така или иначе го направиха, с което може би искат да ни покажат, че за тях няма особено значение кое правителство е в София. За тях сме неприятелска държава”. – каза посланикът ни във Вашингтон.

Дипломатът коментира, че до половин година Съединените щати ще имат разработена стратегия по отношение на Черноморския район.
"В американския Конгрес беше внесен законопроект и от двете партии - и от Демократическата, и от Републиканската - този законопроект касае сигурността в Черно море. Той предвижда масирана подкрепа и съдействе за всички държави, които имат крайбрежна ивица на Черно море. Една от тях е България", посочи Панайотов.

По думите му става въпрос не само за модeрнизация на въоръжените сили, за изграждане на инфраструктурата, за гарантиране на енергийната сигурност, за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между САЩ и България и останалите черноморски държави, както и за укрепване на демократичните институции в страната и за борбата с корупцията.

"В този документ – той не е само пожелание и философски размишления, всичко е разписано много ясно - с отговорници, със срокове", подчерта още Панайотов. „Това са целите, половин година след приемане на законопроекта, администрацията ще има грижата подробно да разпише детайлите", допълни посланикът.

Посланик Панайотов коментира и въпроса с изтребителите Ф-16, като нарече „приятна изненада” предложението за доокомплектоването на бойната ни ескадрила с този тип изтребител. „Офертата, която САЩ представиха за втората група 8 броя Ф-16 е една изключително приятна изненада – откъм цена, защото е идентична с първата група. Но втората група Ф-16 ще притежават значително по-съвършени бойни способности - ще имат повече ракети, повече бомби, половината самолети ще бъдат с две седалки".

На въпрос за срока, в който трябва да пристигнат първите закупени от страната ни изтребители Ф-16 от САЩ, Панайотов отговори: „2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети. Имаме си работа с правителството на САЩ. Това не е селски битак. Правителството на САЩ обясни, че закъснението на първата доставка се дължи на прекъсване на веригите за доставка. Това се случи в цял свят. Може би офертата трябва да се разглежда и като компенсация”, посочи посланикът и добави, че в завода в Южна Каролина частите и компонентите на първия български изтребител вече са във фабриката и асемблирането на самолета ще започне в най-скоро време.

Панайотов коментира и въпроса с газа, като подчерта, че не е експерт и ще говори с факти. „Първият факт е, че най-големият производител на газ в света, са САЩ. Не е Русия, както много хора си мислят. Освен това, най-големият вносител на газ в Европа в момента вече са САЩ, не е Русия. Домакинствата в САЩ плащат за газ 6 пъти по-евтино, отколкото домакинствата в Европа за газа, който идва от тръбите от Русия. Това не означава, че американският газ стига в България или в Европа на шест пъти по-ниска цена. Това са фактите, има достатъчно експерти в България, надявам се да постъпят умно, правилно, защото само един голям кораб с LNG може да подсигури отоплението на 140 000 домакинства. Запознах ви с фактите, а пък решението какво да се прави е на българското правителство”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови