Отбелязаха 6 години от интронизацията на патриарх Неофит

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2019 в 20:10 1133 0

С тържествена архиерейска Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" беше отбелязана шестата година от интронизацията и от избора на Светейшия патриарх Неофит за предстоятел на родната ни поместна православна църква, съобщиха от Българската патриаршия.

Тайнството Евхаристия е било предстоявано от Пловдивския митрополит Николай, а в съслужение с него са били Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, Знеполският епископ Арсений и Констинтийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската епархия, архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, десетки столични свещеници и дякони. На богослужението са участвали и йеромонасите Натанаил и Йосиф от епархията ни в САЩ, Канада и Австралия.

По време на причастния канон проповед за Неделята на блудния син е произнесъл иконом Кирил Попов, а след това Светейшият патриарх Неофит е бил поздравен с песнопения от Камерния ансамбъл "Йоан Кукузел", с диригент Кристиян Попов. Някои от изпълнените песнопения са композирани от самия патриарх Неофит.

"На днешния ден - 24 февруари, преди шест години, тук в този благолепен храм възкликнахме три пъти: "Достоен"!, и поздравихме новия предстоятел на родната ни Българска православна църква - Негово светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски. Всички си спомняме онова чувство на радост и на душевна лекота, с които бяха преизпълнени сърцата на всички. Ясната увереност, че сам Св. Дух в този ден направляваше нашата родна църква, за да вземе тя най-правилното решение и да направи най-добрия избор... На днешния ден, преди шест години Св. Дух насочи сърцата ни към Русенския митрополит Неофит и не трябва да спираме да благодарим на Бога за това, че насочи избора ни към архиерея, от когото нашата Църква има най-голяма нужда... Преди шест години родната ни Църква избра човек, който притежава смирение, търпение и смелост. В днешните времена, в които егоизмът, гордостта и алчността заплашват да разрушат основите на обществото, Църквата трябва да дава пример за смирение. Негово светейшество патриарх Неофит непрекъснато ни дава пример за смирение и ние трябва да му благодарим...", каза в словото си митрополит Николай.

Той е допълнил, че макар и малка, Българската църква е църква на Светите братя Кирил и Методий, на Св. цар Борис, на Светите Климент, Наум и Ангеларий, на Св. цар. Петър и на Св. Йоан Рилски Чудотворец.

"В днешния ден, когато се изпълват шест години от началото на патриаршеското ми служение, благодаря за подкрепата и любовта на събратята митрополити от Светия синод на Светата ни Църква, на освещения клир от поверената ми епархия и на целия Божи народ в диоцеза на Православната ни църква, отечески молитствам за всекиго от вас и за цялата ни Църква - за нейното мирно настояще и богоблагословено бъдеще, за още много и благодатни успехи в делото на благовестието, за доброто и благопреуспяването ни в пътя на Божията правда и в още по-големия духовен възход в следване на оставените ни от нашите предшественици образци. Особено благодаря и на държавната и на общинската власт по места, за доброто и общополезно сътрудничество, което се надявам да продължи и занапред, защото делото на Църквата е наше общо дело, и успехите на Църквата ни са успехи и на цялото наше свидно Отечество", посочи в своето слово патриарх Неофит.

Светата богослужба е завършила с многолетствие и с молитва за дълголетно служение на Светейшия български патриарх Неофит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X