Организации отхвърлиха стратегията за детето, партия 'Възраждане' подкрепи насилието над деца

OFFNews 13 февруари 2019 в 17:17 7629 5

Политическа партия „Възраждане“, Асоциация за домашно образование /АДО/ и Сдружение „Многодетни български майки“ се обявиха категорично против проекта за Национална стратегия за детето.

Според тях предложената стратегия е следствие на грозно социално инженерство, плод на тоталитарно мислене и резултат от пълно неразбиране на проблемите на обществото и пътищата за решаването им.

Николай Дренчев - орг. секретар на ПП „Възраждане“ се обяви за въвеждането на термин „малодетно семейство“. Според Дренчев, нормалното българско семейство трябва да има от 3 до 8 деца, като всички семейства с по-малко деца трябва да бъдат наречени „малодетни“.

„Партия Възраждане няма да се спре на мотивите защо тази Стратегия трябва да бъде отхвърлена, но ще направи всичко, за да не бъде приета, а ако се приеме ще „достигнем до лостовете на държавното управление и ще я заменим с просемейна такава. Аз съм за насилие над детето, завърши Дренчев.

Според Радослава Петкова – представител на Сдружение "Многодетни български майки:

„Стратегията стигматизира самотните майки и тези от ромски и турски етнос. Държавата откъсва децата от семействата и заради косвените данъци“.

Петър Порумбачанов - председател на Асоциацията за домашно образование /АДО/; нарече Стратегията шизофренична. Според Асоциацията за домашно образование тя има за цел отвличане и търговия с български деца.

„Държавата е последната институция, която трябва да се намесва във възпитанието на децата“, заяви още Порумбачанов.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), от своя страна, коментира, че Проектостратегията не само не е против родителите, а напротив – подкрепя семействата като най-добро място за отглеждане на всяко дете. Тя следва заложеното както в Конвенцията за закрила на детето на ООН, приета от България още през 1991 г., така и в Семейния кодекс, който също ясно регламентира правата и задълженията на родителите, които се грижат за децата си – за физическото, умственото, нравственото и социално развитие, образование и интереси. Нещо повече: Стратегията не е самоцелен документ, тя е нормативно изискуема, според Закона за закрила на детето. Според Конституцията на Република България, държавата има ясно определени отговорности към децата и техните семейства. Стратегията е част от целенасочената държавна политика именно в този контекст.

Изявленията на трите организации според ДАЗД са:

„Недобронамерени, без аргументирано позоваване на текстовете от Стратегията. За съжаление ситуацията започва да придобива политически облик и се превръща в пиар кампания, водена на гърба на този документ. С днешното събитие тези организации се доближават до противоконституционни и манипулативни изявления. Ние дори не сме убедени дали говорим и четем с разбиране един и същи текст на документ. Наясно сме, че всеки гражданин може да разглежда проекта на Стратегията с оглед на своето мислене, но това не е повод за интерпретации с користни намерения. Толерантни сме към тези, които трудно приемат новото и първо сигнално се противопоставят на прочетеното, но в дълбочина философията на документа разглежда детето и родителите му като един организъм.“

Държавата се грижи за всички български граждани, но тя защитава и тези, които не могат да се защитят сами. Тя не иска и не може да замести семейството. Статистиката красноречиво показва това – от 8000 деца в институции през 2010 г. днес само 600 деца не са отглеждани в семейна среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

5

Iliana Doncheva

14.02 2019 в 10:19

Ето го ИСТИНСКОТО ИЗКАЗВАНЕ на Дренчев!

4000

4

Iliana Doncheva

14.02 2019 в 10:19

https://www.facebook.com/watch/?v=1495816267219259

4000

3

Iliana Doncheva

14.02 2019 в 09:58

Е, аз пък го изгледах и това, което пишете, че казва Дренчев Е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА, КОЙ ВИ ПЛАЩА ДА ПИШЕТЕ ТЕЗИ МАНИПУЛАЦИИ??? ! Я, го цитирайте правилно, да не Ви поправям аз, НИКЪДЕ не е казал, че е за насилието, може да ви съди човекът за лъжа, аман от боклуци...

8007

2

Барс

13.02 2019 в 23:03

Защо не се ограничите в теми като Гебрев, тази статия е трагична. Първо, моншпулирате - познавам Дренчев и знам какво има пред вид, писали сте абсолютни щуротии. И много лесно могат да ви излъжат, без да се усетите. Ремонтирани домове си сменят имената на ЦНСТ и се превръщат в семейна среда. Ето така се отчитат успехи.

13510

1

Mayya

13.02 2019 в 19:32

"Партия Възраждане няма да се спре на мотивите защо тази Стратегия трябва да бъде отхвърлена, но ще направи всичко, за да не бъде приета"