Нещата могат да излязат извън контрол, предупредиха синдикатите в МВР

Юлиан Христов 03 ноември 2015 в 13:01 7455 23

Нещата могат да излязат извън контрол, предупредиха синдикатите в МВР

Снимка БГНЕС

Синдикаките в МВР и Министерството на отбраната предупредиха, че ситуацията в сектора за сигурност може да излезе извън контрол, ако не бъдат направени промени в бюджета за следващата година. 

Както стана ясно, на тъмно и без да бъде обсъдено, Финансовото министерство лиши служителите в сектора от някои привилегии, което доведе до масово недоволство и серия от напускания. Полицаите и военните са лишени от изплащането на до 20 заплати при пенсиониране. С текстове в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина се променят 7 закона, свързани със сектор "Сигурност". От промените става ясно, че се предвижда и намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечната заплата ще падне с до 400 лв.

Тази сутрин синдикатите са имали среща с министъра на финансите Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. На нея станало ясно, че това, което е представено до този момент като проект на закона за бюджета, се различава коренно от внесения в парламента законопроект. 

"Министър Горанов и правителството на практика изменят седем закона в сектора на сигурността и отбраната без това да е консултирано със синдикатите и без да сме информирани", заяви Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

По думите му заплатите в сектора ще бъдат замразени, орязан е и порционът за храна - от 120 на 80 лв. Посяга се на служителите в МВР с най-ниски доходи - работещите по трудови правоотношения, обясни Попов. 

Засегнати от тези промени са всички служители в МВР, МО, ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), служителите в затворите и НСО. 

Още в петък вечерта е имало подадени заявления на служители в МВР за напускане. По неофициална информация само в Пловдив от петък до днес са подадени 50 заявления за напускане. Служителите в сектора за борба с тежките престъпление в Пловдив са напуснали заедно с началника си.

За последните три месеца от МВР са си тръгнали 3000 души. Очакваният ефект от планираните промени е системата да напуснат около 15 хил. души. Критично е положението на границата, където се очаква да си тръгнат около 300 души. Има места, на които ще бъдат закрити Районни полицейски управления, предупреждават синдикалистите. 

Синдикатите припомниха за писмо от май месец на вътрешния министър Румяна Бъчварова, с което тя е категорична, че няма да има промени в социалните придобивки на полицаите.

"Този път МВР ще разбере какво означава масови оставки", каза Попов. Той припомни, че ситуацията повтаря подобен случай от 2011 година. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков направил същите промени, но тогава срещнал отпор от страна зам.-вътрешния министър тогава Веселин Вучков

Това се превръща в маниер на работа, коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той смята, че прокараните от Горанов промени, са минали на тъмно, без за тях да бъдат уведомени останалите министри. Това личи и от стенограмата от извънредното заседание на правителството, на което тази тема не е обсъждана. По думите му "министър Бъчварова може да се окаже без вина виновна". 

Синдикалистът Борислав Мазнев предупреди, че се възможни "спонтанни форми на протест", които да не са съгласувани със синдикалните организации. По думите му това ще доведе до сериозен хаос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!