Полицаите остават без униформи, охраняват границата с аварирали коли

Скок в рапортите за напускане отчете МВР

Юлиан Христов Последна промяна на 02 ноември 2015 в 13:45 6262 13

Полицаите остава без униформи и автомобили за охрана на границата

Без пари за нови униформи, намаляване на броя изплащани заплати при напускане от до 20 на до 10 и липса на средства за отопление и ремонт на техника. Това са част от проблемите, заради което МВР може да се изправи пред вълна от напускания. 

След проведения на 31 октомври Съвет за социално партньорство (ССП), в който участват ръководството на МВР и полицейските синдикати, натрупаните с години проблеми остават нерешени, а немалка част от служители на ведомството са избрали варианта да напуснат системата, научи OFFNews от участници в заседанието. 

Една от основните причини за недоволството на синдикатите е намаляването на изплащаните при напускане на системата заплати. Досега важеше правилото за изплащането до 20 заплати при пенсиониране. С проекта за бюджет догодина се предвижда броят им да падне на до 10. Също така се предвижда и намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечното заплащане ще падне с до 400 лв.

От ръководството на МВР са заявили, че за увеличение на заплати не може да се говори. Ведомството е поискало 10 млн. лв., които обаче няма стигнат дори за изплащане на дължимите обезщетения за напусналите и пенсионираните. 

На заседанието са изнесени и доста стряскащи прогнози за това, което очаква МВР догодина. Въпреки, че за 2016 година бюджетът на министерството отново е рекорден, пари за униформи не са предвидени. В същото време ведомството посреща зимата без сключени договори за доставка на гориво за отопление.

Пари за ремонт на сградите също няма, но е отправена препоръка на директорите на областни дирекции на МВР да кандидатстват по програми за енергийна ефективност. 

Най-плачевно остава положението на границата. Тепърва ръководството на МВР провежда преговори с Европейската комисия за отпускане на 2 млн. евро за ремонт на авариралите превозни средства, които в момента не са в употреба. Очакванията са, ако тези пари бъдат отпуснати, автомобилите да влязат в употреба чак след две години. 

За първи път от години МВР отчита "динамика" на напускащите системата. Само за месец септември напусналите са 537, като увеличението е 200% в сравнение с миналата година. През октомври са подадени над 800 заявления за напускане и пенсиониране. 15% от тях са от служители в администрацията, а останалите - от оперативния състав. За това МВР стартира конкурси са допълнителни назначения на 250 души в пожарната, 150 в Гранична полиция и около 300 души в жандармерията.

Синдикатите изразяват опасения, че охраната на българо-турската граница е пред срив и прогнозират напускането на между 4 и 8 хил. души, ако предложените промени в бюджета се запазят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2015 в 21:17

Как може само лумпени неграмотни да се изказват един грамотен да няма аз униформа не сам взимал от 6 години . Ако някои му се струва много заплатата да дойде на границата да го видя . Или е лесно да се одумва другия като стоим на мама до полата. Мамка му и на Цялото правителство което е"а маЙката на тази ДЪРЖАВА . Като ти бръкнат в г"за на кого звъните на мама ли? Така че не се изказвайте не подготвени. В България още важи правилото " не е важно аз да съм добре а Вуте да е зле".

02.11 2015 в 17:39

А какво стана с убийството на момчето в борисовата?
Малоумни ченгета тъпи?

02.11 2015 в 17:33

Екстра, "Полицаите остават без униформи", дай Боже, ако това е вярно да оставят на служба само нежната част, естетически по издържано е, а и контрагента ще е доволен.

02.11 2015 в 17:05

С други думи това че двойно ще увеличават и без друго водещото по пари от бюджета мвр незначи, че парите ще бъдат похарчени за мвр изцяло. Но все пак това е малкият проблем като се има предвид, че мутра е премиер, а почетен мултак министър на културата.

02.11 2015 в 16:10

Полицаите остават без униформи догодина, охраняват границата с аварирали коли - е нормално, с тяхните N-на брой заплати за пенсиониране как да останат пари.

Ведомството е поискало 10 млн. лв., които обаче няма стигнат дори за изплащане на дължимите обезщетения за напусналите и пенсионираните - и протестират а. Мърши!

02.11 2015 в 15:56

ТОВА за рекордния бюджет съм го писал няколко пъти и ми писна. Това министерство с всичките си национални структури всъщност се равнява на няколко министерства. Има скъпи информационни системи, много техника, транспортни разходи ... въобще бюджетът му не може да се сравнява с този на другите министерства. Горанов е посредствен бакалски счетоводител.

02.11 2015 в 15:50

Лъчо, трябва да си доста тъпичък да го кажеш това. Точно обратно - ще напусне, който има образование, квалификация и самочувствие, че може да си намери работа. Ще остане "боклука". Без пари качество не очаквай, във всички сфери е така. Всъщност вече качественият състав е напуснал, все тая занапред.

02.11 2015 в 15:19

Безимения. Един граничен от поощрения се напи, напуши и уби дете в количка на тротоар. Надолу в Южна България това е най-желаната професия, а къщи на 2 етажа с басейни от години никнат като гъби.

Да ти имам "работещата институция".

02.11 2015 в 15:12

Еми в една пробита, нереформирана система, каквото и да наливаш, все е малко.
Социалните придобивки трябва да се премахват с по-дългосрочна визия, а не от днес за утре.

02.11 2015 в 15:08

Граничните полицаи вместо да ги поощрят за прекрасната работа тази година дори не искат да им дадат пари за ремонт на колите. Толкова ли сме закъсали, че някакви 2 милиона не могат да се намерят?

По-скоро съвсем нарочно искат да съсипят една от много малкото работещи институции в държавата - граничната полиция, която си върши работата въпреки натиска на "големите шефове" и техните местни подлоги да пускаме сульо и пульо.
 
X