Не откриха нарушения по случая с изчезналите тефтери на Филип Златанов

OFFNews 23 февруари 2015 в 18:21 4202 7

Няма отговорни за мистериозното изчезване на двата тефтера с политически поръчки, иззети от бившия шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов. Това е окончателното заключение на проверката по случая, разпоредена от градския прокурор на София Христо Динев в началото на декември, съобщиха за медиите от държавното обвинение. 

"В случая не са установени данни за извършено нарушение от страна на водещия разследването или други длъжностни лица във връзка със съхранението или предаването на конкретни веществени доказателства. Следва да се посочи, че няма законово изискване и специални правила за приемането и предаването на писмени доказателства", уточни говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Павел Панов.

Констатация е била потвърдена и от Софийската апелативна прокуратура, където "материалите по преписката са били изпратени за запознаване и анализ", уточниха още от СГП.

Проверката беше назначена от главния прокурор Сотир Цацаров в началото на ноември миналата година. Тя трябваше да даде отговор на въпроса защо бившият ръководител на ССлС Петьо Петров не е уведомил за изчезването на тефтерите прекия си началник Христо Динев, градски прокурор на София, и главния прокурор Цацаров.

Според официалната информация досега тефтерите на Златанов са задигнати заедно с чантата на вещото лице Стефан Бенчев от колата му около 16.20 часа на 5 ноември. Той отива в Шесто РПУ на следващия ден – 6 ноември, но не записва в сигнала си, че е станал жертва на кражба, нито че изчезналите тефтери са именно на Златанов. По тази причина прокуратурата е уведомена за случая чак на 10 ноември, обясни миналата година Цацаров.

Тогава Бенчев увери, че е информирал столичното следствие за изчезването на тефтерите преди 10 ноември, главният прокурор разпореди проверката по случая да се фокусира и върху евентуалната лична отговорност на тогавашния ръководител на ССлС Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.

Според проверката обаче Петров няма никаква вина за изчезването на тефтерите на Филип Златанов. 

Въпреки това в началото на февруари Петров бе отстранен от поста си заради заключението на Върховния касационен съд, че в качеството си на основен свидетел по корупционното дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов следователят е извършил провокация към подкуп. Тримата подсъдими пък окончателно бяха оправдани по обвинението си за даване на подкуп от 20 000 евро.

Докато проверката за мистериозно изчезналите тефтери на Златанов беше в ход, Софийският апелативен съд разпространи особеното мнение на съдия Иван Стойчев, с което той подписа решението, потвърждаващо на втора инстанция осъдителната присъда от три години и половина затвор за Филип Златанов.

Бившият шеф на комисията по конфликт на интереси бе осъден за това, че не е обявил публично, а е прибрал в касата си сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.

Скандалното тефтерче, в което бившият шеф на КПУКИ си е записвал кой да бъде "ударен", кой "оправен" и кой "отложен", така и не бе представено като доказателство. Прокуратурата прожектира страници от тефтера, в които фигурираха инициалите И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б. миналото лято.

Малко след това депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова напусна парламента. Нито Фидосова, нито Цветан Цветанов и Бойко Борисов бяха разпитани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!