Напредва строежът на сградата за предучилищно образование в Бургас

OFFNews - Бургас 29 февруари 2016 в 18:40 3231 0

Снимка OFFNews

Бъдещата сграда за предучилищно образование в Бургас

Община Бургас представи напредъка в изграждането на пристройка за предучилищно и начално училищно образование, която се строи в бургаския квартал „Победа”. Такава сграда към момента няма в квартала, а училището не може да предлага обучение за най-малките деца.

Първата копка на обекта е направена на 11 декември 2015 г., строежът вече е в напреднала фаза – излята е плочата за втория етаж на сградата. Постройката е с обща площ 870,7 кв.м. На първия етаж ще са помещенията за учениците, както и физкултурният салон, с какъвто „Христо Ботев” към момента не разполага.

На втория ще са разположени подготвителните предучилищни групи, медицинският и методичният кабинети, кабинети за логопед и психолог, както и за работа с родители. Ще бъдат изградени и обзаведени три помещения за три подготвителни групи предучилищно образование и възпитание (пет и шестгодишни деца) и три помещения за три групи за целодневно обучение за ученици от началното училище. Стойността на строително – монтажните работи е 928 973.28 лв. с ДДС. Средствата са осигурени от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Община Бургас съфинансира строителството с 10%. Строежът е част от проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, финансиран в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Проектът стартира в средата на 2015 година и е с продължителност 3 години, поясни заместник – кметът „Култура и образование” в община Бургас Йорданка Ананиева.

За община Бургас е важно цялостното постигане на целите на настоящия проект: подобряване на жизнените условия на хората от ромската общност посредством предоставяне на услуги в областта на предучилищното и началното образование и доболничното здравеопазване чрез използване на интегриран подход за социално включване на уязвимите общности”, подчерта Йорданка Ананиева.

Част от екипа на проекта


Тя добави, че има уверение от фирмата – изпълнител, че сградата ще е готова още за новата учебна година, макар че срокът за изпълнение е по-дълъг.

Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в община Бургас и ръководител на проекта, поясни, че от новата учебна година, ще бъдат сформирани 3 групи, с общо 90 деца, които ще получават образование в предучилищна възраст от „Победа“

Един квартал, в който нямаше детска градина. А училището нямаше достатъчно стаи, за да обгрижи своите деца в целодневна организация на начален етап на образование. В „Христо Ботев“ е сериозно застъпено изучаването на български език и основните компоненти на началното обучение и колегите имаха нужда да се реализира това в целодневна форма“, добави Магдалена Япаджиева.

Нуждата от подобна сграда беше повече от належаща, допълни Михаил Харизанов, директор на ОУ „Христо Ботев”.

Този проект ще даде възможност да работим директно с родителите и да пречупим стереотипите в общността, свързани с нуждата и значението на образованието, добави Митко Доков, управител на фондация „Областен ромски съюз – Бургас”.

По проекта се оборудват две детски градини – в гр. Малко Търново и в село Звездец, която се и ремонтира основно, добави Деян Йотов, координатор на проекта, директор дирекция „Европейски фондове и инвестиционни програми“ към община Малко Търново.

В община Средец също ще се извършат ремонтни дейности. Там предстои да се създаде Център за развитие на ромската общност, който да помогне на местните жители да получават образователни, здравни и социални услуги, поясни Зюмбюла Маринова, координатор „Интегрирани здравни и образователни услуги“ по проекта; старши експерт „Социални дейности“ към община Средец.

В рамките на проекта ще се проведат серия от обучения по първа помощ за участници от целевата група, като ще бъдат обхванати над 100 души (основно родители). Ще се организират и състезания по първа помощ. Зад това стоят обучители с над 10 – годишен опит - експерти на ОФФМедия, сред тях са и Марияна Манушева и Александър Манушев, които представиха бъдещите дейности.

Партньорите по проекта получават подарък - мартенички

Целият проект на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. Той е по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“, част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови