Нова сграда ще приюти най-малките ученици в бургаския квартал „Победа“

OFFNews - Бургас 07 януари 2016 в 18:18 6789 1

Снимка OFFNews

Строежът на бъдещата сграда за предучилищно образование

С нова сграда ще може да се похвали за новата учебна 2016/2017 г. ОУ „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“. Тя ще се намира в двора на училището. Строежът й започна през декември и по договор трябва да приключи за една година, но при добри темпове на работа това може да се случи и преди началото на другата учебна година.

В сградата ще се провежда предучилищната подготовка и началния етап на обучението. Именно този етап е най-важният, защото децата, главно от ромски и турски етнос, имат нужда от тласък в тези, най-ранни години на своето образование. В училището отдавна чакат подобна възможност, казват директорът Михаил Харизанов и помощник – директорът Радостина Ботушанска.



Така децата ще имат възможност за целодневно обучение, казва Ботушанска:

Знаем, че децата са билингви и за да могат да научат български език добре, е необходимо да бъдат включени в целодневно обучение. Ако сутрин са в учебни часове, следобед да има занималня. Ще има стаи за занимания по интереси. Ще има и физкултурен салон“, казва Ботушанска.

От 1997 – 1998 нямаме физкултурен салон, когато разбиха старата сграда“, споделя Михаил Харизанов.

По българо – швейцарската програма е предвидено и обучение на учители за работа с деца – билингви, различни методи и техники за това. В момента в училището има четири групи за предучилищна подготовка за шестгодишни деца, но те са на полудневен режим. С новата сграда ще започне и целодневното обучение. В квартала има засилен интерес от страна на родителите да бъдат обхванати и петгодишните деца.


Децата от „Победа“ отдавна имат нужда от подобно обучение, казва Митко Доков, председател на Областния ромски съюз – партньорска организация по проекта.

Нуждата е крещяща, това трябваше да се случи отдавна. Община Бургас, която реализира проекта, заслужава огромна благодарност“, споделя Митко Доков.

Сред дейностите по проекта са включени още извършване на ремонт на детската градина в с. Звездец, общ. Малко Търново; обзавеждане и оборудване на заведението и на пристройката за предучилищна дейност; закупуване на пособия; почасови занимания с децата. В трите общини ще бъдат организирани клубове „Активен родител“, които да консултират бащите и майките. Ще бъдат ремонтирани и помещения в читалище „Христо Ботев“ 1937 в кв. „Победа“, където да се оформят клубове по интереси. В Средец ще се ремонтира сграда, която да се превърне в Център за развитие на общността. В сегрегираните квартали на трите населени места ще се оборудват и медицински кабинети. Предвидени са бъдещи детски консултации, имунизации, профилактични прегледи. Доброволци от форума OFFRoad-Bulgaria.com ще проведат обучения сред децата за действия при бедствия и инциденти, а след приключването на курсовете, ще има и състезания по оказване на първа медицинска помощ.

Проектът на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. Той се финансира по „Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“, част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews