Бургас стартира проект за социалната интеграция на уязвимите групи

OFFNews - Бургас 28 септември 2015 в 16:56 4269 0

Снимка OFFNews

Ръководителят на проекта Магдалена Япаджиева

С проект между три общини - Бургас, Малко Търново и Средец, ще бъде подадена ръка на хора от уязвими групи за по-добро образование и здравеопазване.

В Бургас се проведе първата среща на партньорската мрежа по Програмата за подкрепа на социалното включване на ромите и други уязвими групи на Българо – швейцарската програма за сътрудничество.

Интегрираният проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново бе представен на участниците в първия работен семинар от Женя Георгиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в община Бургас. Основните му цели са подобряване на жизнените условия и устойчива интеграция на маргинализираните и социално изключени роми и хора от други уязвими групи. Сред дейностите по проекта са: изграждане на пристройка за предучилищно образование към ОУ „Христо Ботев“ в кв. Победа, гр. Бургас; извършване на ремонт на детската градина в с. Звездец, общ. Малко Търново; обзавеждане и оборудване на заведението и на пристройката за предучилищна дейност; закупуване на пособия; почасови занимания с децата. В трите общини ще бъдат организирани клубове „Активен родител“, които да консултират бащите и майките. Ще бъдат ремонтирани и помещения в читалище „Христо Ботев“ 1937 в кв. „Победа“, където да се оформят клубове по интереси. В Средец ще се ремонтира сграда, която да се превърне в Център за развитие на общността. Отделно, ще бъдат обучени общо 6 здравни медиатори – 3 в Бургас, 1 – в Средец и 2 – в Малко Търново. В сегрегираните квартали на трите населени места ще се оборудват и медицински кабинети. Предвидени са бъдещи детски консултации, имунизации, профилактични прегледи.

Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в община Бургас и ръководител на проекта представи богатия опит на общината при интегрирани проекти и такива – в сферата на образованието. Г-жа Япаджиева посочи иновативните практики, въведени в Бургас – системата за електронен прием в детските градини и за първи клас, за електронно плащане на таксите, предучилищното изучаване на английски език, летните занимални. Сред добрите практики, въведени в бургаското образование, тя отличи и модерните спорни бази, извънкласните форми на обучение, дуалното обучение, пилотно стартирало в Бургас, както и мащабните строителни и ремонтни дейности по и на учебните заведения.

Доброволци от форума OFFRoad-Bulgaria.com ще проведат обучения сред децата за действия при бедствия и инциденти, а след приключването на курсовете, ще има и състезания по оказване на първа медицинска помощ.

Ирина Файон, ръководител на звеното за управление на програмата, представи напредъка по проекта до момента. Местните екипи са сформирани, подписани са договорите с партньорите, подготвени са бюджетите и плановете за първата година на проекта. Има изготвени обществени поръчки в Бургас, Малко Търново, отчасти и в Средец.

Г-н Матия Порети, ръководител на Швейцарския офис за сътрудничество в България подчерта, че за тях е изключително важно проектите, които са четири за цялата страна, да се реализират.

Проектът на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. Той е се финансира по „Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“, част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови