МВнР на Северна Македония осъди освиркването на български химн

Борисов и Трифонов хвалят футболистите, Вигенин призова Слави да мълчи, Нинова се похвали колко е права БСП за Скопие

OFFNews 27 септември 2022 в 12:05 2118 0

Скопие

Снимка Архив

Официално Скопие осъди действията на феновете на мача срещу България

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото се вчера на стадиона в Скопие, по време на футболната среща между националните отбори на Северна Македония и България, което оценява като „израз на език на омразата”. 

Преди началото на мача от Лигата на нациите българският химн бе освиркан зверски от феновете на стадион "Тоше Проески" в Скопие, а националите ни бяха посрещнати с викове "Бугари, татари". Въпреки обидите, отборът на България победи тима на домакините с 1:0. 

Респект към момчетата от националния отбор по футбол на България! Така се отстоява достойнството на нацията ни! Като българин и футболен фен осъждам категорично поругаването на българския химн в началото на мача България - РСМ. За съжаление, с подобни действия съседите ни от Република Северна Македония не показват, че разбират европейските ценности. Напред, българи-юнаци, реагира във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Чест и почитания, български момчета! За разлика от българските политици, вие защитихте националното достойнство на България. И за мене вече няма значение дали ще се класирате на европейско или световно първенство. Вие спечелихте най-важния мач - за българското достойнство.

„Лицемерието на ИТН и конкретно на Слави Трифонов постига безпрецедентни висоти.“, реагира Кристиан Вигенин от БСП в профила си във Фейсбук. „Докато Слави Трифонов викаше "Македония" от диванчето, неговата министърка Генчовска договаряше т.нар. френско предложение. Докато депутатите на ИТН в Комисията по външна политика говореха срещу предложението, министър Генчовска го защитаваше. Докато в пленарна зала ИТН гласуваше против, министър Генчовска беше внесла предложение до Министерски съвет то да бъде одобрено от министрите. И нито веднъж Слави Трифонов не се разграничи от предложената и подкрепена от него министър Генчовска и нейните действия“, пише още социалистът и допълва: „Някой ден може да разберем и утешителна награда за добре свършената работа ли се оказа постът й на служебен зам.-министър на отбраната, но това е друга тема.“ По думите на Вигенин, Трифонов е лъгал всички месеци наред по темата Северна Македония, затова сега може само да мълчи. 

В политическите коментари за мача се включи и лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Във фейсбук тя написа: 

„Случилото се вчера на футболния мач между България и Република Северна Македония е възмутително и недопустимо. Поругаването на българския химн и виковете "българи-татари" показва само едно - тези хора не са узрели да бъдат европейци. Не съжалявам, че като министър на икономиката и индустрията отказах да водя българската делегация на двустранна среща в Скопие след срещата на президента Пендаровски с "ОМО Илинден". Правилно беше и поведението на БСП да не подкрепяме решението на Народното събрание да се даде зелена светлина за приемането им в ЕС. Поздравления за достойното поведение на нашите футболисти и за победата.“

В позицията, публикувана на страницата на МВнР на Република Северна Македония, се казва още: 

„Спортните събития представляват в най-голяма степен принципите на честност, взаимно уважение и състезание в дух на спортсменство. Злоупотребата с това и разпространяване на омраза и нетолерантност е противоположност на основната им идея. И в бъдеще Северна Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на отношенията си като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко като добри съседи”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови