Марин Бакалов пред Nostrabet: Надявам се Ботев да започне да печели

OFFNews 17 август 2023 в 10:32 582 0

Марин Бакалов

Снимка

Марин Бакалов

Марин Бакалов бе основен полузащитник в един от най-силните и успешни отбори в историята на Ботев Пловдив. Този от 80-те години на миналия век, който спечели симпатиите на феновете с романтичния си и атрактивен футбол, с победите, купите и медалите. Този отбор винаги ще се помни и сравненията във времето с него на следващите поколения ботевисти са неизбежни, макар че е много трудно човек да си представи, че Ботев отново би имал такава страхотна формация и с такива ярки индивидуалности.

Като играч, израснал на стадион „Христо Ботев“ и закърмен от дете с жълто-черната идея, сега Бакалов преживява емоционално като зрител и фен това, което се случва с неговия роден клуб.

А стартът на Ботев в новия сезон не само че не е добър, а дори може да се определи като разочароващ.

Кои са причините „канарчетата“ да имат само две точки след първите два кръга и вижда ли светлина в тунела? На тези и други въпроси Марин Бакалов отговаря в интервю за спортния сайт Nostrabet.com.

Г-н Бакалов, изненадан ли сте от слабите игри и резултати на Ботев?

Очевидно е, че Ботев не играе добре и не показва привлекателно лице, но не знам дали това следва да се тълкува като изненада. Все пак не се взе нищо стойностно, което характерно да отговаря на стила на отбора, а се продадоха не лоши футболисти, които решаваха мачове. Имам предвид Елвис Ману и Антоан Бароан, който всъщност още не е продаден, но не влиза в игра и не може да помогне.

В отделни моменти на някои мачове обаче Ботев направи и хубави неща. Това вдъхва ли оптимизъм?

Това беше твърде малко за очакванията на публиката. Вижда се, че на този етап се получава едно голямо разминаване между еуфорията и очакванията на хората и това, което отборът показва на терена. Феновете ни бяха изтормозени 10-12 години и затова тимът трябваше да бъде готов и да е на нивото, на което публиката иска да го вижда. Нашата публика е компетентна и претенциозна и изисква Ботев да е на по-високо ниво, но това го няма.

Къде най-вече куца Ботев?

Основното е, че трудно изграждаме атаките и създаваме малко положения за гол. Ботев не владее играта, не доминира, няма свой игрови почерк. Това проличава особено в домакинските мачове, в които съперниците трябва да бъдат изтормозени и победени, и Ботев да дава всичко от себе си. Така както е било през годините. За жалост сега се получава точно обратното.

Съгласен ли сте, че няма кой да поведе отбора?

Може и така да се каже. Ботев няма лидери и няма играчи с характери, които да са обединителни фигури, но това до голяма степен е свързано и с липса на качества.

Да разбирам ли, че селекцията е провал?

Има хора в клуба, които вземат решенията. Но беше важно новите попълнения да бъдат набелязани далеч преди края на сезона, да са гледани и внимателно проучени. Сега всичко се прави в движение и се допускат грешки, когато трябва да се направи избор.

В неделя Ботев приема Крумовград и моментът изглежда удобен за първа победа?

Надявам се да не е само първа, а да запишем поредица от победи, които да придадат увереност и самочувствие на футболистите. Все пак не е нормално в клуба всичко да е изрядно откъм финансиране и организация, да имаме най-хубавия стадион, най-хубавата база и най-добрата публика, да се привличат също и толкова много чужденци, а да сме най-долу в класирането.

Казахте, че Ботев няма лидер. Възможно ли е Ивелин Попов да се превърне в такъв?

Дано това стане, тъй като той е подготвен, научен и знаещ играч. Надявам се с опита, качествата и авторитета си да ни бъде полезен.

Предвид напредналите си години, той може ли да бъде основна фигура, защото в Левски през последните месеци бе нещо като помощен футболист?

Не мисля, че Ивелин Попов е привлечен, за да бъде резерва и да влиза предимно като смяна. Моите очаквания са да се адаптира бързо към новата обстановка и да дава най-доброто от себе си.

Способен ли е Станислав Генчев да извади Ботев от кризата и да го води нагоре?

Пожелавам му да постигне целите си и това, към което се стреми, защото в българския футбол сме гледали какви ли не куриози. Най-важно е треньорът и играчите на Ботев да започнат да отговарят на очакванията на феновете, защото този отбор е синоним на атакуващ, комбинативен и печеливш футбол.

Какви мерки трябва да вземат шефовете?

Това най-добре го знаят те, но са нужни спешни и правилни решения, за да може Ботев колкото се може по-бързо да излезе от деликатната ситуация, в която попадна. Аз като ботевист искам да виждам позитивни резултати от работата на всички в клуба и отбор, който поддържа постоянно добро игрово ниво.

Притеснен ли сте, че Ботев може да запише втори поред провален сезон?

Нека да не бързаме с крайните оценки и анализите. Все пак първенството тепърва започва и нашите момчета имат достатъчно мачове, за да компенсират загубеното до този момент и да докажат, че заслужават да носят свещения жълто-черен екип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика