Майчин дом може да плати над 1 млн. лв. по дела за падналия през 2010 г. асансьор

Асансьори на по 20, 30 и дори 60 години обслужват ежедневно пациенти в болниците

OFFNews 10 април 2017 в 16:00 3653 0

Асансьорите в част от най-големите университетски болници се нуждаят от спешно модернизиране. Асансьори на по 20, 30 и дори на 60 години обслужват ежедневно пациенти и крият рискове от инциденти. В същото време поддръжката им излиза солено на лечебните заведения. 

Столичната болница Майчин дом може да бъде осъдена да плати над 1 млн. лева по искове и лихви към тях заради пропадналия през март 2010 г. асансьор, в който пътуваха 12 души, сред които 4 бременни жени.

Към 31 декември 2016 г. висящите дела на пострадалите при инцидента са 8, от които 6 са все още на първа инстанция, 1 дело е на втора инстанция, а 1 дело е обявено за решаване на първа инстанция.

Очаква се през тази година някои от делата да приключат с второинстанционно съдебно решение и ако искът на съответния пострадал е уважен изцяло или частично, то може сумата (главница, лихви и разноски) по иска да бъде принудително предявена за събиране от Майчин дом, обясняват от лечебното заведение. 

По данни на болницата в случай на пълно уважаване от съда на предявените искове по висящите дела, е възможно сумите за плащане да надхвърлят 1 млн. лв. Ако пък едновременно се постановят всички второинстанционни решения по 8-те дела, Майчин дом ще трябва да плати 854 434 лв. без разноските по делата, държавните такси, платени адвокатски възнаграждения от ищците и др.

Проблемите с асансьорите в българските болници обаче далеч не са рядко срещан проблем.

В Александровска болница например има 18 асансьора и 11 от тях се нуждаят спешно от основен ремонт.

Съоръженията са изградени през 60-те години на миналия век и само за поддръжката им годишно се плащат над 20 000 лева - за ремонти, резервни части, аварии и абонаментна техническа поддръжка. След проверка от В резултат на проверка от Инспекцията за държавен технически надзор една част от тях са спрени. 

С цел повишаване на качеството на обслужването на пациентите и подобряване условията на труд на персонала, се налага спешно изграждане на 4 нови асансьорни уредби, както и на един асансьор в блок Клинични лаборатории, обясниха от болничното заведение.

30-годишен асансьор обслужва пациентите и персонала в Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести „Света София”, което налага болницата непрекъснато да отделя големи суми за поддръжката му. 

Една от най-големите болници у нас УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив също харчи много средства, за да не допусне инцидент с някой от 33-те асансьора.

Най-честите проблеми и най-честите аварии и ремонти на асансьорите се случват в основния корпус на лечебното заведение – т.нар. Хирургически блок. Това е 13-етажна сграда, където асансьорите са 23 на брой, като за голяма част от пациентите и персонала са единствено средство за придвижване и достъп до клиниките и отделенията на по-високите етажи. 

Асансьорите в Хирургическия блок са монтирани през 1985 г. и са електровъжени, с ръчно отваряне на вратите, с остарели ел. табла и амортизирани кабини. Основните възли и детайли по асансьорните съоръжения са подменяни неколкократно и твърде често техниците срещат затруднения с намирането на подходящи резервни части и агрегати за наличните уредби, обяснява ръководството на болницата.

От началото на тази година влязоха в сила допълнителни изисквания към асансьорите. Те бяха въведени през 2014 г., като собствениците на лифтове имаха 2 години, за да изпълнят изискванията. Новите правила бяха въведени след редица инциденти, някои от които завършиха със смъртни случаи. 

Тогава бяха извършени и масови проверки на асансьорите в страната, които установиха, че около 80 000 имат нужда от различни ремонти, а 20 000 би трябвало веднага да спрат работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови