Асансьор работи нелегално 8 години, 80 000 са опасни

OFFNews 07 декември 2015 в 10:00 3362 0

80 хиляди асансьора в България са опасни, открихме съоръжение, което вече осем години работи, без да е регистриран където и да било. 

Това заяви Валентин Маринков – председател на Българската асансьорна асоциация, по БНР. Той подчерта, въпросният асансьор няма легитимен договор и не е поддържан от легитимна фирма, но продължава да вози хора. Ако няма контрол и надзор, той ще продължи още 18 години да работи така, коментира Миленков. 

 В Електронния регистър на опасните съоръжения, изготвен от Министерството на икономиката, до момента е въведена информация за 2 хиляди асансьора. Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година. Очаква се до средата на 2016-та в него да бъде заложена информация за всички съоръжения, а тези, които не са включени, ще бъдат спирани.
Маринков обясни, че и досега браншът е имал регистър, но той не е бил електронен и централизиран. Чудесно е , че ще има електронен регистър ние се надяваме да свърши много добра работа. Ако той е единен и в него постъпва информация, която да е коректна и истинска и има кой да я обработва, а след това следи за изпълнението и истинността, тогава този регистър наистина ще помогне. Но той по никакъв начин няма да помогне асансьорите да станат по-безопасни, каза още Маринков.

Той заяви, че са изготвили програма за обезопасяване на рисковите асансьори, която ще внесат в Агенцията за метрологичен и технически надзор, Министерството на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България. В тази програма са заложени наколко прости неща. На тази кабина, която е с полуавтоматични врати на асансьора, трябва да се сложи автоматична кабинна врата. И нищо повече, обясни Маринков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!