Мая Манолова и самотна майка поискаха от депутатите помощи за всички деца сираци

OFFNews 22 септември 2018 в 19:35 2457 0

Омбудсманът Мая Манолова и адвокат Златина Хаджипанайотова, самотна майка на три деца, изпратиха писма на всички 240 народни представители с предложение за промяна в Закона за семейните помощи за деца, да отпадне подоходният критерий за получаване на персонална пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия.

В петък, 21 септември 2018 г., депутатите приеха единодушно на първо четене промените в Закона за семейни помощи за деца, с които се въвежда нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители, но подоходният критерий остана.

Срокът, даден за предложения между първо и второ четене е тридневен, изтича на 25 септември 2018 г., което наложи спешната реакция на омбудсмана и Хаджипанайотова да се обърнат към всички народни представители за подкрепа на тяхното предложение.

В писмото до депутатите те подчертават, че „ресурсите на държавата трябва да се насочват към лишените от родителска грижа деца, които най-много се нуждаят от тях и да са съобразени с техните потребности, без да се поставят ограничения като предвидения подоходен критерий“.

Припомняме, че в края на миналата година омбудсманът стартира кампания за защита правата на децата, останали без родители. Инициативата възникна след гневното писмо до Дядо Коледа на самотната майка с три деца Златина Хаджипанайотова, потърсила съдействие от Манолова за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

Ето и текста на цялото писмо на Мая Манолова и Златина Хаджипанайотова:

ДО
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ
44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Обръщаме се към Вас по повод внесения и приет на първо гласуване на 21 септември 2018 г. законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца № 802-01-29/06.08.2018г., с който се предлага отпускането на месечни помощи за деца, останали без единия или двамата си родители, и които не
получават наследствена пенсия от починал родител.

Отпускането на такива месечни помощи беше част от предложението за законодателни промени, направено от институцията на омбудсмана в рамките на кампанията, организирана в защита на правата на децата, останали без грижата на единия или двамата си родители поради смърт.

Кампанията даде гласност на проблемите, пред които са изправени децата, загубили родител. Такава загуба е трагично обстоятелство в живота на детето и макар да не може изцяло да се компенсира, застъпвам становището, че трябва да се предприеме необходимото от страна на държавата и институциите, за да се окаже специална закрила и подкрепа на тази особено уязвима група деца.

Предвид горното, с регламентираните в законопроекта месечни помощи за деца с починал родител, които не получават наследствена пенсия, се осигурява достъпа им до социална подкрепа. В същото време с предвиденото в §4 изискване помощите да се отпускат в случай, че средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на дохода по чл. 4 от Закона за семейните помощи за деца, този достъп остава ограничен аналогично на отпусканите към момента персонални пенсии съгласно Кодекса за социално осигуряване, за които също има доходен праг.

Считаме, че ресурсите на държавата трябва да се насочват към лишените от родителска грижа деца, които най-много се нуждаят от тях и да са съобразени с техните потребности, без да се поставят ограничения като предвидения подоходен критерий.

С оглед на защита на правата на децата, намиращи се в такова особено уязвимо положение, се обръщаме към Вас с молба да внесете предложение за отпадане на предвидения доходен праг на член от семейството, под който се отпуска месечна помощ на деца сираци.

Приложение: Предложение за изменение на приетия на първо гласуване на 21 септември 2018 г. законороект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца, № 801-01-29, внесен от Министерски съвет на 06.08.2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews