Критично застрашен вид риба е открита мъртва при проверка по река Дунав

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2020 в 16:15 2636 0

Снимка WWF

Критично застрашен вид вид - първата възрастна руска есетра, документирана в България от 17 години насам, е открита мъртва при проверка за кърмаци по Дунав, съобщиха от Световния фонд за природата - WWF България.

Екипи на Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури извършват интензивни проверки за незаконни дейности по река Дунав.

При една от акциите, в участъка между с. Вардим и гр. Свищов, са намерени и извадени от водата 14 броя лави кърмаци с над 700 куки. На един от тях контролните органи са открили есетрова риба.

Експерти на WWF са установили, че рибата е от критично застрашения вид руска есетра. 

„Става въпрос за млад мъжки екземпляр с тегло от малко над шест килограма, току-що достигнал полова зрялост. Вероятно това е било първото му навлизане в реката за размножаване. Рибата е престояла вързана през устата, хрилете и главата във водата с дни, а може би и седмици. Въжетата бяха причинили дълбоки инфектирани рани и разкъсвания. Вероятно рибата е била вързана за кърмака жива с идеята феромоните, които изпуска, да послужат като примамка за женските. Именно женските са основната цел на бракониерите, поради високата цена на техния хайвер на черния пазар“, коментира ихтиологът Стоян Михов, ръководител на отдел „Биоразнообразие и води“ във WWF България.

По тялото на мъртвата риба не е открит маркер, което означава, че става въпрос за дива есетра. Експертите организацията са взели проби от гръдните перки на екземпляра, за да установят с точност неговата възраст.

ДНК проби ще бъдат изпратени в лаборатория в Германия, където да се потвърди вида на рибата. Ако информацията бъде потвърдена, това ще е първата руска есетра, официално установена на територията на България от 2003 г. насам.

„Руските есетри, които допреди 60-70 години са били най-разпространеният и най-улавян вид есетрови риби по Дунав, днес са критично застрашени. През последното десетилетие има само няколко установени екземпляра в река Дунав. Затова е изключително важно да опазим техните местообитания и да спрем бракониерството. В противен случай рискуваме да загубим безценен вид, оцелял в продължение на милиони години, важен не само за речната екосистема, но и за традиционния поминък на крайдунавските рибарски общности.“, заяви Стоян Михов от WWF.

Именно защото са критично застрашени, това лято екип на природозащитната организация e извършил зарибяване на река Дунав с 20 000 тримесечни руски есетри, които бяха отгледани в развъдник с генетично доказан дунавски произход, а няколко седмици по-късно някои от тях вече достигнаха делтата на реката и вече са в Черно море.

Руската есетра е сред последните четири есетрови вида, които все още се срещат по Дунав. Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. По тази причина опазването на техните естествени местообитания е важна част от работата на WWF България.

Точно година по-рано 200-килограмова женска моруна, дълга повече от два метра, беше спасена край Силистра. Бременната риба, кръстена Силвия, беше конфискувана от риболовните инспектори на ИАРА, след като беше уловена от бракониери в река Дунав край с. Айдемир. Екип на организацията се погрижи за нея, след което я маркира с проследяващ маркер и пусна обратно в реката.

Сигнал от рибата не беше потвърден повторно на българските и румънските научни станции по цялото течение на реката, което означава, че вероятно не е оцеляла или е била повторно уловена от бракониери скоро след това.

Природозащитната организация предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди сериозно както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на рибарите.

WWF припомня, че от 2007 г. риболовът с кърмаци е забранен на територията на България като нехуманен и неселективен. Отделно от това, от 2011 г. в страната ни е в сила и пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X