Как Пловдив си сложи „скъпоценни“ табла по спирките за 16 млн.лв., които не работят

Кметът Иван Тотев плати 8 млн.лв. на фирмата при неизпълнен договор, после се оправдава с токов удар – алармират от ДСБ

Антония Чорева 01 февруари 2017 в 12:43 22203 7

Таблата по спирките в Пловдив, които трябва да показват кога трябва да дойде автобусът, още не работят. Те са сложени там вече от една година и половина, но все още не функционират, а работещите, които са малка част от тях и на които от време навреме се появяват надписи, подават грешна информация. Освен тях, не работи и електронната система, внедрена в градския транспорт за закупуване на билети.

Таблата и апаратите в градския транспорт са част от европейски транспортен проект на община Пловдив на стойност повече от 16 милиона лева. Парите са платени отдавна на испанския консорциум „Индра системас“, но системата все още не работи. Средствата за транспортния проект идват по европейска програма на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. И днес на спирките таблата стоят тъмни и не издават ни звук, ни светлина.

Според договора с испанската фирма кметът Иван Тотев е трябвало да плати първоначално суми за започване на проекта на изпълнителя, а 50% - вторите 8 млн.лв., кметът е трябвало да плати, след като системата заработи в града под Тепетата. Иван Тотев обаче е платил парите, без това да е факт и месеци след плащане на цялата сума за проекта – 16 млн.лв. тези табла все още не работят, а причините за това, които от общината изтъкват са, че първо имало токов удар, после студ, после софтуерен проблем и. т.н. А таблата по спирките и системата за билети в рейсовете по договор е трябвало да заработи до края на 2015 година.

От ДСБ – Пловдив с лидер Йордан Иванов продължават да искат отговори от кмета какви са причините да са изплатени последните 8 млн.лв. на фирмата, при условие че системата, която са внедрили, не работи и защо кметът не е поискал според договора неустойки, които са по 82 хиляди лева на ден.

От ДСБ са категорични:

- Община Пловдив е ощетила пловдивчани, като е разплатила сумата от почти 8 200 000 лв. за транспортния проект без фирмата изпълнител да си е свършила работата (в нарушение на договора).

- Общината си е вързала ръцете ,като е подписала документи за свършена работа, и сега не може да иска неустойки от фирмата изпълнител в размер на близо 82 000 лв. на ден.

- Общината е излъгала държавата, като е подала официална информация, че целият договор е изпълнен в срок и пълен обем.

Последното изявления на кмета за „скъпоценните“ табла по пловдивските спирки е, че фирмата-изпълнител отстранява проблема и таблата ще светнат с началото на новата 2017 година.
След запитване на ДСБ – Пловдив повече няма отговор от общината, но фактът е само един – днес по спирките в

Пловдив стоят „странни“ тъмни табла, които пловдивчани дори вече не забелязват.

А преди година и половина кметът се похвали: „Електронни информационни табла по 354 спирки в Пловдив ще показват в реално време движението на градските автобуси – номерата на маршрутните линии и минутите, оставащи до пристигането им. На 18 септември 2015 г. кметът Иван Тотев и Ирене Клементе от испанската фирма-изпълнител „Индра“ откриха символично първото табло, монтирано на спирка № 123 – „ТПК Марица“.

И така си остана символично!

Тогава г-жа Ирене Клементе увери, че информационните табла отговарят на всички европейски изисквания за лоши атмосферни влияния и температурни амплитуди от минус 40 до плюс 70 градуса. По преценка на Центъра за мобилност, който ще се помещава в административната сграда на бул. „Шести септември“, чрез тях може да се подава и допълнителна информация за евентуални задръствания, аварии и др.

Някой ден...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

7

Radomir Parpulov

03.02 2017 в 18:31

Кой ще обясни на кмета, че такава система (на многократно по-голяма територия и за многократно по-голям брой транспортни средства) работи вече години в София. Не й влияят студове, жеги, токови удари и вандали. Кметът, като има диплома за инженер, може би ще разбере колко наивно звучат всичките му обяснения. Отговорът е един :"Много лошо свършена работа, която е заплатена твърде щедро". Прокуратурата да търси защо!

18551

5

Нострадамус

01.02 2017 в 15:17

Тоя мафиот Иван Тотев НЕ краде самостоятелно. Той изпълнява поръчки на боса на групировката ГЕРБ - Борисов и всички герберски кметове имат като основна задача, да пълнят касите на ГЕРБ и личните сметки на лидерите си перманентно.

15509

3

Бухльо

01.02 2017 в 13:44

Оффнюз, като сте отворили темата, вземете и разследвайте малко и за "умните" пешеходни светофари в София. Те работят, но работа не вършат - тоест пак имаме похарчени пари без полза.
Даже тази тема я бяхме повдигали в коментарите преди време. Покажете малко системност и единен подход към проблемите. Йончев?