Главният архитект на София: Днес ще издам виза за възстановяването на Драгалевския лифт до Бай Кръстьо

Над 500 заповеди за премахване на незаконни обекти се издава годишно, павилионът-убиец на "Иван Гешов" също е премахнат

OFFNews 13 януари 2022 в 09:04 12177 0

Днес ще издам виза за възстановяването на Драгалевския лифт от станция 1 до Бай Кръстьо. Изготвя се проектна документация. 

Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по БНТ. За Княжевския лифт сме в процедура, с която да задължим собствениците да го възстановят. Ще са необходими 13 милиона лева, които "Витоша ски" трябва да инвестира. Но този лифт е туристически, не обслужва ски писти и ако собственикът не желае да го възстанови, общината ще го направи и после ще си търси парите, обясни арх. Здравков. 

Над 500 заповеди годишно издаваме за премахване на мобилни обекти. На пл. "Св. Неделя" имаше 7 незаконни обекта - павилиончета, пуканки..., всички те вече са премахнати. Както и незаконните павилиони на бул. "Иван Гешов", сред които и двата на територията на болница "Св. Иван Рилски", където стана трагичният инцидент със загиналото момче, каза още главният архитект на София. 

Още през 2019 г. съм издал виза за изграждане на стадион "Българска армия" в Борисовата градина. В ПУП на парка е предвидено новото съоръжение да не излиза от границите на сегашното. Трябва да се реконструира този стадион, но трябва и да се гарантира, че след започването на строежа, той ще бъде завършен. Такъв обект струва около 2000 евро на седалка, стойността надхвърля 40 милиона евро, обясни арх. Здравков.

Той разказа още, че снощи е разговарял със собственика на "Левски" Наско Сираков, за да се изясни казуса с ремонта на стадион "Герена". 

Средствата, които трябва да бъдат инвестирани в този стадион, са големи. Сектор А трябва да бъде покрит, защото се руши. Всеки знае, че къща без покрив, се руши. По проект са предвидени промени и в другите сектори, осветлението трябва да се довърши... Цените на стоманата скочиха доста, трябва да седнат и да изчислят какви финансови средства са им необходими. Напрежение ще има дотогава, докато не се осигурят парите, обясни арх. Здравко Здравков.  

Той припомни, че тази вечер ще има онлайн обсъждане на променения проект за ПУП на Борисовата градина на интернет адрес https://city-council-sofia.webex.com/city-council-sofia/j.php?MTID=m14e3a439f1c2995b23db5722f8e61028 от 17,30 часа. 

Проектът на парк „Борисова градина“ се изработва повече от пет години и в днешното обществено обсъждане ще се представи вторият преработен вариант, в който голяма част от мероприятията, които бяха предвидени при първото разглеждане, вече ги няма. Това обясни в "Денят започва" главният архитект на София Здравко Здравков.

На общественото обсъждане преди две години обществото настръхна, тъй като се предвиждаше изграждане на климатично училище, възстановяване на ресторант, нова композиционна ос в парка.

Планът вече е доста по-консервативен и отговаря на препоръките на експертния съвет и кметът Фандъкова. Предстои разглеждането на плана, надявам се да направим балансиран диалог довечера, както и на 17 февруари, и да се стигне до приемането му, уточни арх. Здравков.

По думите му, този план е единствената основа, върху която Столична община може да направи така, че да придобие имотите, които вече са били възстановени в обхвата на парка. „Този план дава възможност чрез процедури по отчуждаване отново да ги придобием и да са на софиянци“.

Главният архитект призна, че през годините в Борисовата градина е имало незаконни действия. По негова заповед е в сила процедура по премахване на автокъща и заведение. Премахването става след влизането в сила на съдебното решение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови