РИОСВ даде одобрение за Княжевския лифт, на ход е Витоша ски

OFFNews 20 януари 2021 в 10:03 2524 1

Снимка Архив

Столична община е получила одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт от Регионалната инспекция по околна среда и водите(РИОСВ). 

Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша“. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук. 

Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта, уточнява кметът. В последните седмици собственикът „Витоша ски“ многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяване на Княжевския лифт. Очаквам от собственика да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите, за което ще получи точни указания. След това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет, обяснява още Фандъкова. 

Тя изразява надежда, че ще  получи подкрепа от различните политически групи. Това е кауза, която винаги е обединявала общинските съветници. Аз лично разговарям с г-н Тома Белев и разчитам в действията ни и на неговата експертиза, пише още Фандъкова. 

Столична община продължава да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта. Първият е с изработване на специализиран план, което е предложено от „Витоша ски“ в рамките на съществуващото трасе. И вторият - възстановяване като се използват местата на старите фундаменти. При този вариант не е нужно изработване на специализиран план и това го прави по-бърз. 

Преди десетина дни по инициатива на кмета Фандъкова се проведе среща на всички институции, които имат отношение към възстановяването на Княжевския лифт.

Изяснили сме всички въпроси, които срещаха различни тълкувания през годините. Така сега на ход е собственикът „Витоша ски“, който реално да докаже заявката си за възстановяване на лифта, заявява Йорданка Фандъкова. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)