Арх. Борислав Игнатов представи идеен проект за нов стадион 'Българска армия' в Борисовата

OFFNews 11 януари 2022 в 13:32 2975 0

Общинският съветник от ДБ арх. Борислав Игнатов е разработил идеен проект за нов стадион "Българска армия" в Борисовата градина на мястото на съществуващия. 

Може да се изгради модерен стадион с 25 000 места, независимо от ограниченията, които налага парковата среда, показва с проекта си арх. Игнатов. 

През почивните дни от Коледа досега се запознах с цялата история и множеството нереализирани проекти за „Българска армия“ от 2005-та година насам. Прочетох подробно законовите ограничения и последните изисквания на УЕФА за най-високата четвърта категория стадиони. Добрата новина е, че те са напълно постижими на мястото на сегашния стадион. Да, може да има напълно ново съоръжение на негово място в кратки срокове, стига собствениците да имат парите да го построят, обяснява архитектът. 

И уточнява, че новият стадион с 25 000 места ще струва около 50 милиона евро, като сумата може да се съкрати, ако се оптимизира строителството. 

Моят идеен проект, за разлика от предишните предложения, не предвижда вкопаване на игрището с 2.50 м надолу и премахване на земята под сегашните трибуни. Напротив, предлагам запазването на нивата им с цел икономия на средства и време, ползването им за основа и надграждането им. Така също новият стадион ще може да бъде оформен документално като „реконструкция“, за да няма бюрократични спънки. Опитът показва, че при добра организация и финансиране, целият стадион може да стане за около 24 месеца, което е съвсем обозрим срок, обяснява проекта си Игнатов. 

Големият обективен проблем винаги е бил меракът на инвеститорите за огромен автомобилен паркинг с над 500 места към стадиона вътре в Борисовата градина. Представете си паркинга на най-големия мол в София, ама върху алеите и поляните на градината… Ако отворите предишните проекти, повечето от тях предлагат масово асфалтиране около стадиона, а някои от по-старите концепции дори предвиждат и две-три офисни кули „за разкош“. Други пък предвиждат подземен паркинг и тунели, което пък прави всичко космически скъпо и непостижимо. Ясно е, че паркингът и кулите не ползват обикновените фенове, а са били меркантилни приумици на различните собственици и инвеститори през годините с цел бърза печалба и „престиж“. Това обаче е спъвало мечтата на феновете за нов стадион, пише арх. Игнатов. 

Дежурните оправдания за настояването паркингът да е пред стадиона винаги са били две: българските закони и УЕФА. Истината обаче е, че по нашите закони е разрешено стадионът да няма паркинг, защото „Българска армия“ е в историческата част на Борисовата градина, паметник на културата, и е непосредствено обслужен от метрото. Какво казва УЕФА за паркоместата? За да получите най-високата категория за стадиона, са необходими само 150 ВИП места, които забележете, не е задължително да са до стадиона, а в пешеходна близост. Такава близост е именно паркингът, предвиден от плана на бул. "Драган Цанков", както и съществуващият буферен паркинг на метрото, който може да се ползва при събития с договор между мениджмънта на стадиона и Столична община, категоричен е архитектът, който е и зам.-председател на СОС. 

В крайна сметка важното е да има нов стадион, а не нов паркинг, нали? А и кой фен би искал като отива на мач с децата си да го газят ВИП коли по алеите на парка? Вярвам също, че никой ВИП няма да се счупи, ако мине пеш 100 метра от паркинг на „Драган Цанков“ до стадиона.

Има възможност за озеленяване на фасадите, монтаж на соларни панели на козирките, остъклен главен вход със спортни зали, клуб, кафе, музей и други екстри, които да направят новият стадион „Българска армия“ едно наистина съвременно и приветливо място, с което София и България да се гордеят, категоричен е арх. Игнатов. 

От ЦСКА вече обявиха, че чакат само разрешение от държавата, за да модернизират стадиона си в Борисовата градина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !