ЕК глобява България с 3.4 млн. лв. заради договори на Мирослав Найденов

Юлиан Христов 18 декември 2013 в 10:01 6366 9

Мирослав Найденов

Снимка БГНЕС

Мирослав Найденов

 

Европейската комисия санкционира България заради договори за реклама по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), сключени от ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов, съобщава в. "Сега", като се позовава на отговор от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) до вестника.

България ще трябва да върне близо 3.4 млн. лв. само по 4 договора, сключени преди 3 г. Според ЕК те не отговарят на правилата.

Санкцията може да се увеличи, тъй като в момента прокуратурата проверява всички медийни договори от началото на програмния период през 2008 г. до момента и ЕК все още чака отговор има ли и други нарушения.

Първият от порочните договори е за 155 668 евро и е за създаване на цялостна концепция за информационна кампания по ПРСР. ЕК е решила, че фирмата победител - "Д енд Д - Агенция за проучване и връзки с обществеността" изобщо не е трябвало да бъде допускана до конкурса заради конфликт на интереси. На 3 септември 2013 г. в ДФЗ е получено писмо от Главна дирекция "Земеделие" на ЕК, с което българските власти са информирани, че са установени нарушения в прилагането на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Закона за конфликт на интереси - по време на сключване на договора собственикът на фирмата Диана Дамянова е била съветник в политическия кабинет на министъра на културата. 

При проверка през 2012 г. са установени още 3 порочни рекламни договора на обща стойност над 3 млн. лв. Най-големият от тях е за 1.8 млн. лв. и е сключен с "Арчър Айдиас", свързана с рекламния бос Красимир Гергов. Той е за публикуване на материали в национални и регионални всекидневници. Одиторите са установили, че при оценката на офертите агроведомството умишлено е взело грешна цифра в противоречие с техническото задание. Не става ясно дали тази грешна цифра е наклонила везните в полза на "Арчър Айдиас".

Друг договор, по който са открити нарушения, е за организиране и провеждане на празник за агроекологични земеделски стопани по ПРСР на стойност 400 000 лева. Според Агенцията за обществени поръчки победител е "Студио Златен век" на Калин Сърменов. По този договор одиторите са установили, че агроведомството умишлено и без основание е отстранило кандидат по процедурата.

Последното нарушение е за приета недопустима оферта при провеждане на процедура "Провеждане на информационна кампания по ПРСР" за 781 877 лева. Агроведомството е допуснало кандидат, който не е представил 6 задължителни документа, включително годишни баланси, ОПР, списък на сходни услуги, препоръки, данъчни декларации и др. В същото време двама други участника в търга са били отстранени поради липса на някои от същите тези документи. Тази поръчка печели консорциум "Грейн Мастър". 70% от собствеността е на "Грейн Адвертайзинг" на Мартин Батков.

Заключенията на доклада на Европейската сметна палата за тези 3 договора са, че са сключени при неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки. Затова от Брюксел са решили, че всички разходи по тези договори се считат за недопустими.

От Държавен фонд "Земеделие" обясниха пред "Сега", че доклад за тези нарушения освен във фонда е бил изпратен и на Мирослав Найденов в качеството му на възложител. "Въпреки това не са били предприети никакви корективни действия от страна на управляващите, което е довело до частично спиране на плащанията по мярката за техническа помощ на ПРСР", обясниха от фонда.

Сегашният изпълнителен директор на ДФЗ Мирослав Николов е изпратил подробен сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

Поръчките са от 2010 и 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!