Прокуратурата погна Миро Найденов за подкуп и злоупотреба с власт

Юлиан Христов 26 март 2013 в 15:41 4062 18

Мирослав Найденов. Колаж: БГНЕС
Мирослав Найденов. Колаж: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) обвини бившия земеделски министър Мирослав Найденов за търговия с влияние и обещаване на подкуп.

Найденов е привлечен като обвиняем от специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП. На ексминистъра е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв. 

Миналата седмица стана ясно, че Найденов е разследван още през 2009 година. От прокуратурата обясниха, че разследването било срещу неизвестен извършител. За досъдебното производство алармираха от БСП, според които разследването е било "вдигнато на трупчета" в периода, в който Найденов беше министър. 

Досъдебното производство е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК, което е за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние. 

Обвиненията са три.

Едното е за това, че през октомври 2010 г. в гр. София Найденов е обещал подкуп от 200 000 лв. на Светослав Симеонов –  изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, за да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 304а НК.

Той е обвинен и за това, че на 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Симеонов да извърши нещо противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.

Според прокуратурата през март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 283 НК. („ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД спечели и миналата година поръчката за някои продукти от пакета за бедни, кандидатства и тази година).

Мирослав Найденов е пуснат под гаранция от 10 000 лв.

Това е втори министър от кабинета "Борисов", който ще се изправи пред съда. Първи беше здравният министър Божидар Нанев, който отговаряше за неизгодни сделки за купуване на противогрипни ваксини. По-късно той беше оправдан.

Уволнената от Миро Найденов бивша шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева заради фалшива доплома за висше образование ще е един от свидетелите по делото, обяви зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов в интервю за bTV.

Много хора, работили в ДФЗ, ще са свидетели по делото, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!