Детски градини се нуждаят от медици, обучени за работа с деца с диабет

Вероника Шербанова 19 ноември 2013 в 13:21 8103 0

Деца. Снимка: БГНЕС
Деца. Снимка: БГНЕС

Детските градини и училищата се нуждаят от медици, обучени за работа с децата с диабет. Това заяви Соня Стратева, директор на столичната 124 ЦДГ “Барборино”, в която се намира единствената в България група за деца с диабет.

В групата за деца с диабет има 22 деца с диабет и няколко деца без диабет, които са включени по желание на родителите. От децата с диабет има много отсъстващи всеки ден, тъй като ходят много често на лекар – на консултации, контролни прегледи. Затова решихме и да включим други деца, за да бъде пълна групата. Освен това по този начин ние бягаме от етикета “болни деца”. Тези деца ще отидат заедно на училище и когато едно дете с диабет извади помпата си или писалка за поставяне на инсулин, то няма да бъде наричано наркоман и няма да стряска децата, а напротив – самото дете и запознатите с диабета деца ще могат да разяснят на останалите за какво става въпрос, обясни Стратева.

Децата, а и родителите се приобщават много лесно. Родителите си пишат, разменят мисли, съвети, опит, споделят проблемите си. Учим децата, че това заболяване може да се случи на всеки един. Децата при нас не са с вроден диабет, а са заболели от вируси, инфекции след раждането или в ранното им детство, допълни тя.

За децата с диабет се грижат две медицински сестри, което е един минимум и е изключително малко. Какво се случва, ако се появи проблем при няколко деца едновременно или ако и двете медицински сестри са болни. Но тъй като отговорността е много голяма, когато търсим медицински сестри, почти всички се отказват, когато чуят, че ще трябва да се грижат за деца с диабет, посочи Стратева.

Аз много се радвам и че самите родители са вече много отворени към проблема, те много ни помагат. Всеки ден медицинските сестри се консултират с тях, когато стойностите са високи. Затова ни трябва и един лекар, който да е тук поне четири часа на ден, така и родителите ще са по-спокойни, когато ни оставят децата си. Надяваме се, че здравното министерство може да ни осигури един щат за лекар или още една медицинска сестра, тъй като това е крайно необходимо, коментира директорът на детската градина.

Медицинските сестри са преминали през различни специални обучения.  Въпреки това обаче е нужен и лекар, който да се грижи за децата.

"За родителите също не е малък стресът. Те искат кръвните стойности на децата им да са добри на цената на всичко – преди хранене да са над 4, а след хранене да са до 8-9. Но има деца, които са със стойност 22 или такива, които преди хранене падат на 1.8. за нас е не стрес, а ад. Затова започваме да звъним и да питаме какво трябва да направим, защото е друго да ни каже лекар, да прецени", каза Соня Стратева.

Друг проблем, пред който се изправят родителите на децата с диабет и медицинските специалисти в детската градина, е, че не всяко дете има инсулинова помпа. Причината е, че Здравната каса не заплаща помпите.

Те струват около 10 000 лева, като на месец се плащат и по 250 лева за консумативи. НЗОК осигурява само писалки, инсулин и малък брой лентички.

Инсулиновите помпи са от изключителна помощ както за родителите, така и за нас. Не се налага например вечер да се будят децата, за да им се постави инсулин. Количествата могат да се регулират, а при проблем, устройството сигнализира, уточни Стратева.

Работата ни е много трудна и защото групата е смесена. В нея има деца на 4, на 5, на 6 години. Това е много трудно за педагогическите специалисти, които трябва да преподадат учебно-възпитателното съдържание, обясни тя.

По думите на Стратева децата са изключително дисциплинирани и се справят с лекота с всекидневния режим, през който преминават.

"Когато децата идват сутрин, те вече са закусвали в 7 часа вкъщи. Родителите идват с дневниците, с апаратите за измерване на кръвната захар и споделят как е минала вечерта, нощта, сутринта.

Няколко пъти на ден на децата се измерват стойностите на кръвната захар, а според стойностите се измерва и количеството храна, което получава всяко дете.

Нашата закуска в групата е в 10 часа, като преди това им се мерят кръвните стойности.

Включена е още двигателна активност, а винаги когато е топло, ги извеждаме в двора. Стремим се да внедрим балансиран режим на хранене при всички деца, закаляване.

Обядват, след това има следобеден сън, вземане на кръвни стойности. Следобед има и избираеми допълнителни педагогически услуги, а между 17.30 и 18.30 часа родителите гледат да си ги вземат, защото в 19 часа им е първата вечеря, има и една малка вечеря в 22 часа", разказва директорът на детската градина.

"Тук децата преминават през едно своеобразно обучение всеки ден и някои от тях вече успяват сами да мерят стойностите на кръвната си захар.Това важи особено за по-големите деца, на които им предстои скоро да тръгнат на училище, а в училище проблемът е много голям поради липсата на медицински специалисти.

Стресът наистина е много голям и затова много родители се отказват от детска градина, но несъмнено е по-добре да се научат самите деца на този специфичен режим, преди да тръгнат на училище, когато на практика ще са сами.

Това е друг проблем – няма приемственост. Една майка ми обясняваше, че трябва да ходи всяко междучасие, за да измерва кръвните стойности на детето и че не  може да намери изобщо училищната сестра", коментира Стратева.

Здравното министерство трябва да обърне внимание и да има специалисти както в детските градини, така и в училищата, защото броят на децата с диабет се увеличава, категорична е тя.

За момента 124 ЦДГ е единствената детска градина в България, в която има група за деца с диабет. Правени са опити да се направят подобни групи и на други места – в София, в Пловдив, но опитите са неуспешни, защото не успяват да се намерят медицински специалисти.

По данни на Българското сдружение по детска ендокринология броят на децата с диабет в България  е между 1500 и 2000. Точният брой не е ясен, тъй като все още няма регистър на хората с диабет. Едва 70 от децата се лекуват с инсулинови помпи, като в повечето случаи те са закупени от родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови