Отпадат протоколите за получаване на човешки инсулин

Вероника Шербанова 04 октомври 2013 в 11:20 4321 0

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

Отпадат протоколите за получаване на т. нар. човешки инсулин за болните от диабет. Това съобщиха в петък от Здравната каса.

Преди промяната за да получи инсулин, болният от диабет трябваше да отиде на преглед при специалист, който да издаде протокол. Документът трябваше да бъде занесен за заверка в Здравната каса, а след това при личния лекар за издаване на рецепта.

С направените от НЗОК промени болният от диабет ще е длъжен да посещава регулярно ендокринолог, но той няма да му издава протокол за инсулин, а просто документ за извършения преглед, назначената терапия и необходимата доза от инсулина. Рецептите ще се издават отново от личните лекари.

Посещението при специалист ще е задължително при започване на терапия или след промяна на терапевтичната схема.

Болните от диабет, които вече имат издадени протоколи, не е нужно да посещават извънредно ендокринолог за консултация. Инсулинът ще им бъде отпуснат за периода на валидност на протокола.

Пациентите с диагноза неинсулинозависим захарен диабет, на които за първи път е назначена терапия с човешки инсулин, отпускан без протокол, имат право да получават глюкомер и три тест-ленти за него. Лекарят ще трябва да се съобрази с предходно предписан конвенционален инсулин, което ще се вписва в рецептурната книжка на пациента.

По настояване на пациентски организации, от НЗОК обмислят облекчаване на процедурата за отпускане на лекарствата и за други заболявания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови