Регистърът на болните от диабет готов до началото на 2015 г.

Вероника Шербанова 14 ноември 2013 в 11:32 2968 3

Диабет
Диабет

 

Регистърът на болните от диабет ще бъде готов до началото на 2015 г. Това заяви Елисавета Котова от Националната асоциация на децата с диабет, цитирана от Дарик.

Финансирането за създаването на регистъра вече е осигурено по норвежка програма, обясни Котова, която е част от комисията, изготвяща регистъра.

В екипа за създаване на регистъра участват двама национални консултанти, лекари и представители на здравното министерство.

След като бъде създаден регистърът, ще се знае официално какъв е броят на на болните от диабет в България. Според неофициалните данни те са около половин милион, посочи Котова.

Регистърът ще даде и повече информация за това колко са болните от диабет деца в страната, както и колко са тези над 18 години, допълни тя.

Данните на децата с диабет ще бъдат събрани много по-лесно, тъй като детски ендокринолози има само в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, каза още Котова.

Всеки десети българин е болен от диабет, а повече от 60% от хората не разпознават симптомите на болестта, показа проучване, проведено през април.

Всяка година вследствие на диабет умират 8000 българи, а при 5000 се налага ампутация на долен крайник.

Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета. През тази година вниманието ще бъде насочено към към бъдещите майки, при които значително нараства рискът от развитие на диабета. Профилактиката е от изключително значение, тъй като има риск за здравето както на бременната, така и на плода. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!