Държавата продава 2 дка на собствениците на „Доган сарай“

OFFNews - Бургас 13 октомври 2016 в 19:01 11868 9

Снимка bivol.bg

Близо 2 дка земя държавна собственост в парк "Росенец" край Бургас ще бъдат продадени на фирма „Хермес Солар“, която се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Яхтеното пристанище, за което бе разкрито от "Биволъ", че се ползва по предназначение, по документи не се води пристанище. То е кейово съоръжение, което е актувано като държавна собственост.

Проверката на областната администрация е показала, че това е документна грешка и след искане от частния собственик на имота, ще му бъде възстановена собствеността върху кея.

Пристанището не е пристанище, категоричен е областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Става въпрос за кейово съоръжение, което е изградено през 1986 – 1987 г. от тогавашния „Нефтохим“, казва областният управител.

Тогавашното държавно предприятие е собственик на водната база, която се е намирала там. След приватизацията  теренът е прехвърлян няколко пъти - от пенсионното дружество „Нефтохим Гарант“, през „Стрейтлайн“ до „Хермес Солар“. Сега собственици са трети лица, а не държавата, добавя той:

Това не е първият случай, в който има актуване на държавна собственост, след което определено лице, на което е възстановена собственост или има придобита такава по друг законов начин, да поиска от държавата да бъде деактуван съотвеният имот. Тази процедура не се различава по нищо от много други процедури, които реализираме. Разликата е, че има медиен интерес към един от субектите, който е придобил собственост“, казва Вълчо Чолаков.

В случая заради грешка в кадастъра кейовото съоръжение е вписано като държавна собственост. Областният управител казва, че там пристанище не е имало никога. Поне по документи. Но бърза да уточни, че не е прецедент да има такива частни съоръжения или пристанища. Има и други такива случаи в областта, добавя той.

Претенциите на „частния собственик“ не спират дотук. При проверката е открит имот, държавна собственост, който влиза в границите на новопостроения комплекс, наричан „Сараите на Доган“. Той е около 2 декара, уточнява Вълчо Чолаков. „Хермес Солар“ е изявила желание да го закупи.

Което също е стандартна процедура, която аз дори поощрявам, откакто съм на този пост - да се прекратява съсобственост между държавата и частни лица. Тъй като няма ресурс за управление на тази собственост, стоейки и неполучавайки от нея никакъв приход, тя е мъртва, за никой няма полза от подобно бездействие“, коментира Чолаков.

Предстои да се издаде документ, че имотът не може да бъде поделен, тоест – от държавната собственост не може да се обособи самостоятелен имот. Защото, в такъв случай, трябва да се мине на търг, където да бъде продаден на предложилия най-висока цена. След това се извършва оценка от вещо лице и имотът се продава на пазарна стойност.

На въпрос влиза ли плажът, на който през лятото бургазлии бяха гонени от служители, представили се „от службите“, Чолаков насочва към Министерството на туризма. Но е категоричен, че на държавния терен няма пясък.

От Министерството на туризма и лично министър Николина Ангелкова обещаха в края на август, че на ивицата ще бъде извършена „изненадваща проверка“ и ако не е картотекирана като плаж, ще бъдат извършени замервания и тя ще бъде актувана. До този момент, въпреки неколкократните ни запитвания, от ведомството не са отговорили какво е констатирала тяхната проверка и дали от следващата година ще се образува процедура за концесия или наем за плажа до „Догановите сараи“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

6

синя сова

13.10 2016 в 23:16

А бе само питам,да върви разговора.Все пак ще погледна в Интернет,каква беше тази история с пристанище "Росенец"...

12530

4

синя сова

13.10 2016 в 22:38

А бе защо някъде пишеше,че преди 6-7 години пристанище "Росенец" било дадено на руснаците от "Лукойл"...Ама това същото ли е или има и друго такова?Пак има връзка с правителството на борисов.

11480

2

Plagiat

13.10 2016 в 20:01

2 дка по 90 BGN = 180 000 BGN.
Това си е приход! Ще оправим бюЖета...
;)