Дарителска сметка за болно дете блокирана в КТБ. БНБ отказва съдействие

Александра Маркарян 07 август 2014 в 10:03 13896 11

Дарителска сметка за дете с церебрална парализа е блокирана в КТБ, средствата за лечението му не могат да бъдат покрити напълно от семейството, под въпрос е и провеждането на изследване в Германия през август. Това пишат майки в отворено писмо до медиите, в което се оплакват от "нехуманно, некомпетентно, противозаконно и фрапиращо цинично отношение на БНБ".

Писмото е изпратено от имейл на Мая Стефанова.

Майката на болното момиче подала молба до БНБ и квесторите на КТБ, в която описала случая на детето, което е с 89% степен на увреждане и не може да се обслужва самò. Майката моли за бързо отблокиране на дарителската сметка. Пише, че месечните разходи за детето са между 156 и 527 лева плюс 100 лева за лекарства и пояснява, че доходите на бащата - единственият работещ в семейството - не са достатъчни за покриването им. Притеснена е и от факта, че планирано за август изследване в Германия може да не се извърши пак поради липса на средства.

Отговорът на БНБ, подписан от подуправителя Нели Кордовска и директора на правната дирекция Тихомир Тимнев, обаче не дава надежда.

В писмото на БНБ, изпратено от майките до медиите, се казва, че "предвид наложеното цялостно ограничение на дейността на "КТБ" АД не е налице правен механизъм за осигуряване ползването на събраните по тази сметка средства към настоящия момент".

От БНБ съветват семейството да потърсят съдействието на друга търговска банка за осигуряване на финансиране срещу обезпечаване на евентуален кредит с вземането по набирателната сметка в "КТБ" АД.

"Налице е възможност да бъде договорен няколкомесечен гратисен период по евентуален бъдещ кредит, което да улесни месечните плащания чрез отлагане на плащанията по главницата до възобновяване на възможността да ползвате средствата по набирателната сметка. Органите на Министерство на здравеопазването също могат да бъдат ангажирани, с оглед предоставяне на временно финансиране от съответните фондове", съветват още от Българската народна банка.

Според майките този отговор "не само изразява пълна безчувственост към проблемите на болното дете, но и показва некомпетентност на лицата, които трябва да разполагат с най-голяма експертиза по въпросите на банките".

Те пишат, че БНБ "оправдава" отказа си с наложения специален надзор на КТБ.

"В случая обаче не става въпрос за задължения на КТБ АД и разходване на банкови средства, а за плащане от дарителска сметката на болното дете", пишат майките.

Според тях в отговора си до майката "БНБ ползва откровена лъжа, която надвишава преценката за некомпетентност. За да отклони молбата за ползване на набраните средства за лечение на детето с церебрална парализа, БНБ твърди, че „...предвид наложеното цялостно ограничение на дейността на КТБ АД не е налице правен механизъм за осигуряване ползването на събраните по тази сметка средства към настоящия момент.”

С тази си теза БНБ или се мъчи да придаде мнима законност на отказа да обслужи детето, или показва, че не може да направи разлика между отнет лиценз, при което връщане назад няма и забрана на дейност по лиценз, условията за която могат да бъдат променени. Следва да се има предвид, че решението, с което се забранява на КТБ АД извършването на дейност, съгласно издадения лиценз, е на УС на БНБ и същият този орган може да даде разрешение за отпадане на забраната по отношение на конкретната банкова сметка", пише в писмото на майките.

"Циничното в случая е, че БНБ вече е давала разрешение за изключения по въведени от нея забрани даже за по-крайни случаи – за превод от сметки на самата КТБ АД. Не считаме, че банковите чиновници са с толкова къса памет, че да не помнят, че на 25.06.2014 г. БНБ с решение на Управителния си съвет разрешава на квесторите на КТБ АД да преведат по сметка на Фонда за гарантиране на влоговете сума от 30 109 201,10 лева.

Добре е БНБ да допълни отговора си до майката и да й обясни защо Фондът има по-важни и по-належащи нужди от тези на болното й дете? Защо за Фонда има правен механизъм да получи парите си от КТБ АД, а за детето й няма такъв? Питаме БНБ - защо превод на сума от 30 милиона лева от сметка на КТБ АД няма да дестабилизира страдащата от ликвидна криза банка, но превод на суми от сметката на детето в диапазона от 156 до 527 лева могат да фалират банката?", се казва още в текста му.

Майките определят като "чудовищно" предложението на БНБ да потърсят съдействие от друга търговска банка.

"БНБ би трябвало да знае, че безлихвен кредит няма; че гратисен период за лихви няма; че тази идея ще натовари измъченото семейство с кредит и лихвите по него; че процедурата ще отнеме време за постановяване на решение на районен съд по отношение сметката на детето", аргументират се те.

"Решаването на този проблем зависи единствено от БНБ, която може с прилагането на прост механизъм – решение на нейния Управителен съвет - да помогне за лечението на детето", пишат още родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews