Quantcast

Дарителска сметка за болно дете блокирана в КТБ. БНБ отказва съдействие

Александра Маркарян Последна промяна на 07 август 2014 в 10:03 12585 11

Дарителска сметка за дете с церебрална парализа е блокирана в КТБ, средствата за лечението му не могат да бъдат покрити напълно от семейството, под въпрос е и провеждането на изследване в Германия през август. Това пишат майки в отворено писмо до медиите, в което се оплакват от "нехуманно, некомпетентно, противозаконно и фрапиращо цинично отношение на БНБ".

Писмото е изпратено от имейл на Мая Стефанова.

Майката на болното момиче подала молба до БНБ и квесторите на КТБ, в която описала случая на детето, което е с 89% степен на увреждане и не може да се обслужва самò. Майката моли за бързо отблокиране на дарителската сметка. Пише, че месечните разходи за детето са между 156 и 527 лева плюс 100 лева за лекарства и пояснява, че доходите на бащата - единственият работещ в семейството - не са достатъчни за покриването им. Притеснена е и от факта, че планирано за август изследване в Германия може да не се извърши пак поради липса на средства.

Отговорът на БНБ, подписан от подуправителя Нели Кордовска и директора на правната дирекция Тихомир Тимнев, обаче не дава надежда.

В писмото на БНБ, изпратено от майките до медиите, се казва, че "предвид наложеното цялостно ограничение на дейността на "КТБ" АД не е налице правен механизъм за осигуряване ползването на събраните по тази сметка средства към настоящия момент".

От БНБ съветват семейството да потърсят съдействието на друга търговска банка за осигуряване на финансиране срещу обезпечаване на евентуален кредит с вземането по набирателната сметка в "КТБ" АД.

"Налице е възможност да бъде договорен няколкомесечен гратисен период по евентуален бъдещ кредит, което да улесни месечните плащания чрез отлагане на плащанията по главницата до възобновяване на възможността да ползвате средствата по набирателната сметка. Органите на Министерство на здравеопазването също могат да бъдат ангажирани, с оглед предоставяне на временно финансиране от съответните фондове", съветват още от Българската народна банка.

Според майките този отговор "не само изразява пълна безчувственост към проблемите на болното дете, но и показва некомпетентност на лицата, които трябва да разполагат с най-голяма експертиза по въпросите на банките".

Те пишат, че БНБ "оправдава" отказа си с наложения специален надзор на КТБ.

"В случая обаче не става въпрос за задължения на КТБ АД и разходване на банкови средства, а за плащане от дарителска сметката на болното дете", пишат майките.

Според тях в отговора си до майката "БНБ ползва откровена лъжа, която надвишава преценката за некомпетентност. За да отклони молбата за ползване на набраните средства за лечение на детето с церебрална парализа, БНБ твърди, че „...предвид наложеното цялостно ограничение на дейността на КТБ АД не е налице правен механизъм за осигуряване ползването на събраните по тази сметка средства към настоящия момент.”

С тази си теза БНБ или се мъчи да придаде мнима законност на отказа да обслужи детето, или показва, че не може да направи разлика между отнет лиценз, при което връщане назад няма и забрана на дейност по лиценз, условията за която могат да бъдат променени. Следва да се има предвид, че решението, с което се забранява на КТБ АД извършването на дейност, съгласно издадения лиценз, е на УС на БНБ и същият този орган може да даде разрешение за отпадане на забраната по отношение на конкретната банкова сметка", пише в писмото на майките.

"Циничното в случая е, че БНБ вече е давала разрешение за изключения по въведени от нея забрани даже за по-крайни случаи – за превод от сметки на самата КТБ АД. Не считаме, че банковите чиновници са с толкова къса памет, че да не помнят, че на 25.06.2014 г. БНБ с решение на Управителния си съвет разрешава на квесторите на КТБ АД да преведат по сметка на Фонда за гарантиране на влоговете сума от 30 109 201,10 лева.

Добре е БНБ да допълни отговора си до майката и да й обясни защо Фондът има по-важни и по-належащи нужди от тези на болното й дете? Защо за Фонда има правен механизъм да получи парите си от КТБ АД, а за детето й няма такъв? Питаме БНБ - защо превод на сума от 30 милиона лева от сметка на КТБ АД няма да дестабилизира страдащата от ликвидна криза банка, но превод на суми от сметката на детето в диапазона от 156 до 527 лева могат да фалират банката?", се казва още в текста му.

Майките определят като "чудовищно" предложението на БНБ да потърсят съдействие от друга търговска банка.

"БНБ би трябвало да знае, че безлихвен кредит няма; че гратисен период за лихви няма; че тази идея ще натовари измъченото семейство с кредит и лихвите по него; че процедурата ще отнеме време за постановяване на решение на районен съд по отношение сметката на детето", аргументират се те.

"Решаването на този проблем зависи единствено от БНБ, която може с прилагането на прост механизъм – решение на нейния Управителен съвет - да помогне за лечението на детето", пишат още родителите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.08 2014 в 04:43

Би трябвало да разрешат тегленето на някаква сума - например 1000- 2000лв. на месец докато политици и БНБ се натуткат... Това са суми гарантирани от закона и могат да бъдат посрещани от „Фондът за гарантиране на влоговете в банките”. Ако КТБ се оздрави, може да ги върне на фонда. Така се прави по света- например при кризата в Кипър... Иначе каква радост за фирмите за бързи кредити и лихварите... Пак ще могат да печелят за сметка на нещастните хора.... Заем от близки и приятели можеш да вземеш за месец- два, но за шест месеца е доста трудно... Искров обяви, че на 21.07. банката ще е отворена, ама не.... Сега срока е 21.09. и никой не знае дали ще се спази.... И какви загуби в макроикономически план за страната ни са тези блокирани пари на обикновените хора... Тези, които биха похарчили техните пари. Вложили си спестените през годината пари за лятна почивка или за ремонт и сега не могат да си ги ползват.... И това са малки влогове, гарантирани от закона, не милиони като на Иван Костов и Вежди Рашидов....

07.08 2014 в 16:07

Може ли да се отвори нова сметка някъде и да се публикува в сайта. Сигурен съм, че има хора с готовност да помогнат. Не може да се разчита на БНБ и такива измишльотини. OffNews, задвижете нещо, моля!

07.08 2014 в 15:34

Кога ще се научат ограничените хрантутници от бюджета да намират решения по казус, да помогнат където има нужда извън шаблона? Само ги бива да казват "не" още преди да чуят за какво става въпрос.Високо "образовани" негодници.

07.08 2014 в 15:33

До "размисъл": Ти имаш ли болно дете и знаеш ли колко струва терапията му, какво изобщо ти предлага държавата и въобще за какви "фондове" говориш???? Помощта е 340 лв. на месец. Един час рехабилитация струва 30 лв. и е най-добре да е ежедневна, мин. 3 пъти седмично. Обикновено майката не може да работи, за да гледа детето си, а за да бъде асистент и да получава заплата (на час е и обикновено не достига дори мин. заплата), доходът на член от семейството трябва да е под 200 лв. Държавата определено може да съдейства за безлихвен или поне нисколихвен кредит от ББР например в такива случаи. Иначе коя банка има изгода да пусне такъв??? Как точно ще учреди залог върху вземането в друга банка. Как изобщо майката ше докаже текущата наличност, особено по разплашателна сметка, като банката изобщо не работи и едва ли ще й издадат официален документ оттам??? Не знам зашо сме толкова зли и безсърдечни.

07.08 2014 в 15:26

Toва от страна на БНБ е ОТВРАТИТЕЛНО.
Първо по закон за гарантиране на депозитите - фонда за гарантиране на депозитите е ИЗКЛЮЧЕН от лицата, на които им са гарантирани депозитите. Т.е редно е фонда да загуби своите пари.
Второто отвратително нещо е че БНБ с отказа си да предприеме решителни мерки - или да фалира банката или да и разреши да работи реално блокира една значителна част от българското население да си ползва парите. За пример когато португалската банка бе обявена в несъстоятелност тя нито за миг не спря да ослужва клиентите си...

07.08 2014 в 14:13

Кажи му че е изруд, кво го питаш дали е човек...

07.08 2014 в 13:04

Абе ти човек ли си ми кажи само.....

07.08 2014 в 11:33

ЕЕХ моЩно срещУ, КраДците
Да вземе някой сведующ да помогне на тези родители да си попълнят грамотно документите та да получат нормално финансиране от фондовете или майките дето полагат толкова услисия в момента да ги пренасочат в правина посока и детето да получи необходимите пари, а не с дарителски сметки
Да бюрокрация е, чак да ти се дореве, но с търпение и постоянство става.

07.08 2014 в 11:18

Естествено, е БНБ не може и не и е работа. Сега е моментът някоя банка да си направи реклама,като отпусне безлихвен кредит с обезпечение сметката в КТБ.