Директорите на КТБ със сигнал до БНБ срещу Йордан Цонев

Александра Маркарян 06 август 2014 в 17:18 10505 5

КТБ

Снимка Сергей Антонов

КТБ

Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ подадоха нов сигнал до БНБ с искане за налагане на глоба на зам.-председателя на ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев заради негово интервю за Нова тв, излъчено на 4 август.

Директорите искат наказание по чл. 152а, ал. 2 от Закона за кредитните институции, който предвижда глоба от 5000 до 10 000 лева за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка чрез средство за масова информация. При повторно нарушение глобата е от 8000 до 20 000 лева.

"Отправените от г-н Цонев множество тежки обвинения срещу КТБ АД и нейния мажоритарен собственик, прeките призиви към вложителите да изтеглят вложенията си, внушаването на тезиси за непоправима криза и възникнали условия за обявяване на КТБ АД в несъстоятелност, безспорно може да предизвика непоправими последици за кредитната институция", пишат директорите до БНБ.

Те мотивират сигнала си с факта, че независимо от отстраняването им Надзорния съвет и Управителния съвет на КТБ, са загрижени за интереса на КТБ и не могат да останат пасивни по отношение на процеси и събития, засягащи банката, особено когато те представляват нарушение на законови изисквания.

Директорите пишат, че в интервюто си Цонев обявява, че ще работи за откриване на кредитните досиета на КТБ, което, съгласно Закона за кредитнити институции, не е мярка, която се прилага за оздравяване на банка.

"Със своите изказвания в насока да бъде нарушена банковата тайна конкретно за клиентите на КТБ АД, г-н Цонев на практика инкриминира всички кредитополучатели на КТБ АД. [...] Без никакви доказателства и доводи в своя подкрепа, г-н Цонев предизвестява, че КТБ АД ще бъде обявена в несъстоятелност, което е представено в интервюто като сигурен и неотменим факт", пишат те.

Според тях изказванията на Цонев са в "несъответствие със заеманата от него висока позиция на народен представител и председател на една от най-важните комисии на НС. Г-н Цонев си позволява публично, чрез медиите, да разпространява недостоверна информация за КТБ АД, която отблъсква гражданите и фирмите от нея, заличава с лека ръка нейната полезна същност, която е създавана в продължение на много години, с упорития труд на много служители и с коректността на значителен брой клиенти".

Изпълнителните директори се съмняват, че действително съществуват препоръки на Европейската комисия, на които се позовава Цонев, за да иска приемането на специален закон за КТБ.

Такива препоръки никъде не са публикувани. За тях не се споменава и в прессъобщението на Управителя на БНБ, направено на 11.07.2014 г., в което предложените мерки не са обосновани с указания на ЕК, а като мерки, обсъждани с основните парламентарно представени политически сили, отбелязват директорите.

"Предвид обстоятелството, че само преди около две седмици г-н Цонев беше един от вносителите на проект за изменение на НК, който предвиждаше наказателна отговорност за лица, които внасят паника и смут във вложителите чрез разпространяване на невярна информация за финансовото състояние на банка, би било редно именно вносителят на законопроекта да съзнава най-добре неправомерността на изказванията си и необходимостта от тяхната наказуемост.” се казва още в сигнала до БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews