ДАНС обвини Дянков, че дал досието "Буда" на "Биволъ"

OFFNews 05 октомври 2015 в 09:38 14357 14

ДАНС обвини Дянков, че дал досието

Снимка Биволъ

Бившият финансов министър Симеон Дянков и влиятелни еврейски структури от САЩ са замесени в изнасянето на разработката "Буда" в сайта Биволъ. Това става ясно Дело за оперативно наблюдение (ДОН), част от което беше публикувано от сайта за разследвания Биволъ

Разработката е на ДАНС и е стартирала веднага след публикацията за "Буда" и в нея са проследени и схематизирани контактите на журналистите от сайта под наименованието “БУДАли ООД”. Разработката удивително много наподобява друга "култова" разработка на контразузнаването - "Галерия", в рамките на която бяха подслушвани и проследявани журналисти и депутати. 

Официално ДАНС отрича да има подобна разработка. 

Според изнесената от "Биволъ" в събраната информация в "БУДАЛИ ООД" хаотично са смесени данни от проследяване, информация от публични регистри и слухове, които впоследствие бяха спуснати като “опорни точки” на сервилните към Бойко Борисов медии. Опусът заслужава да бъде публикуван в цялост, но ще се въздържим, за да не засегнем трети лица, които нямат никакво отношение към нашата работа, съобщават от сайта.

Като доказателство за съществуването на подобна разработка е и оставката на Дянков, която дойде само дни след оповестяването на досието "Буда".

Дълбоката конспиративна връзка, която ДАНС прави, за да докаже заговор срещу първото правителство на Бойко Борисов, навързва съпругата на ексфинансовия министър Каролин и съпругата на журналиста от Биволъ Асен Йорданов Алберта Алкалай, които са с еврейски произход. В разработката те са посочени като жени с контакти на влиятелни хора в САЩ. 

"В класическото мирозрение на ченгетата от комунистическата политическа полиция ДС трябва да има и вътрешен “враг с партиен билет”. За такъв е нарочен вицепремиерът Симеон Дянков покрай съпругата си Каролин, която също била от еврейски произход. По агентурни сведения се говорело, че тя била в Бургас и Алберта Алкалай лично я придружавала при едно от редките и посещения в региона. Този обговарян слух дава на “анализатора” обяснение за “странния синхрон между публикации в сайта и последващи активности на вицепремиера Дянков”, коментират от "Биволъ".

Също така някои анализатори обяснявали нападките в сайта срещу земеделския министър Мирослав Найденов покрай аферата "Дюнигейт" и незаконния дърводобив с неприязънта на Дянков към него. 

"Но докато службите са били насъскани да наблюдават, събират и анализират данни за сайта, те са успели да оформят в схематичен вид дезинформацията, че зад привидната ни маргиналност има дълбока конспирация. Към епистоларните разсъждения е приложена примитивна инфографика озаглавена “БУДАли ООД” (виж заглавната илюстрация). В нея водещ е политическият елемент като се изследват преки и косвени връзки на журналистите и собствениците на Биволъ с политически партии. От известните публични фигури са цитирани двама малко известни политици от “Синята коалиция”, журналистът Иван Бедров, социолозите Цветозар Томов и Антоанета Цонева (която неясно защо е обозначена като “журналист”) и блогъра Асен Генов. Последните двама са познати и като изявени членове на бъдещата “Протестна мрежа”. В схемата са заличени имената на лица, които не са публични фигури или не са давали съгласие да бъдат оповестявани", пишат от "Биволъ".

След две години мълчание и жалба до Комисията за контрол на СРС в парламента от ДАНС отговорили на питане на журналисти от "Биволъ" дали срещу тях е водена изобщо някаква разработка разработка. Според агенцията “и положителен или отрицателен отговор на въпроса за наличието на “разработки” съставляват класифицирана информация”. Също така част от поисканата информация можела да бъде категоризирана като “лични данни”.

В тази връзка от "Биволъ" поискали тълкувателно решение от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) дали отсъствието на нещо може да бъде категоризирано като класифицирана информация. Според експертите на ДКСИ "информацията като съвкупност от данни или знание за събитие, обект, явление и др." може да се класифицира "само според собственото си съдържание". Очевидно отсъствието на такова съдържание: данни и знания за обектите, каквито представляват журналистите, не би трябвало да може да се класифицира. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!