Бойко уволни Симеон Дянков (обновена)

18 февруари 2013 в 11:19 9930 62

Симеон Дянков излиза на трибуната в НС, за да представи новия министър пред депутатите. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков излиза на трибуната в НС, за да представи новия министър пред депутатите. Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов уволни вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Вицепремиер става регионалният министър Лиляна Павлова, финансов министър -министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Рокадите бяха обявени тази сутрин от пресслужбата на Министерския съвет.

Оставката на Дянков е пряко свързана и с оставката на другия вицепремиер Цветан Цветанов, която се очаква всеки момент. Като причина за оставката на Цветанов ще бъде изтъкнато взето в четвъртък решение на парламента по предложение на ГЕРБ, че министри не могат да бъдат шефове на предизборен щаб.

В събота премиерът оповести, че Цветанов ще бъде шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, което на практика означава, той да подаде оставка. Взимайки решението за отстраняването на Цветанов от кабинета, Борисов още миналата седмица е решил, че това е удобният момент да отстрани и Дянков.

В началото на миналата седмица в кабинета на премиера се е провела среща, на която са присъствали премиерът Бойко Борисов, Симеон Дянков и председателят на парламент Цецка Цачева, научи OFFNews. На нея Борисов се е държал много остро с Дянков и го е обвинил за ниските доходи и жизнен стандарт на българите. Дянков е контрирал, че макроикономическите ни показатели са много добри и започнал да ги изброява.

Когато стигнал до това, че нямаме дългове, Цачева го прекъснала с думите: „И клошарите нямат дългове“. В този момент Борисов избухнал, дал на Дянков едномесечен срок спешно да намери начин да повиши доходите и прекратил срещата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!