БХК дава правна защита на останалите без къщи в Стара Загора

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2014 в 11:27 9739 50

Снимка БНР

Българският хелзинкски комитет излезе с остра реакция срещу разрушаването на къщи в ромския квартал "Лозенец" на Стара Загора. 

Вече втори ден местната власт продължава бутането на къщи, построени незаконно на общинска територия. Днес трябва да бъдат разрушени още 22 къщи на територията от лесопарк "Аязмото", след като вчера багери бутнаха 33 незаконни постройки.

В позицията на БХК по случая се казва, че властта няма право да разрушава единствените домове на семейства, в които те живеят от много години, без да осигури алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими, защото домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие.

"Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки от там", се казва още в позицията. 

От организацията са готови да предоставят правна защита на засегнатите жители от старозагорския квартал, които искат да заведат дела срещу държавата. 

В текста се казва още: 

Непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите – правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници. Достойната за презрение акция представлява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията).

През април 2012 г. Европейският съд по правата на човека постанови осъдително решение по делото Йорданова и други срещу България тъкмо за такова малтретиране на хора. Съдът осъди държавата макар тя дори да не бе разрушила домовете на жалбоподателите, а само бе опитала да го направи. Заради опитите на властта в София да премахне ромските домове в „Баталова воденица” през 2005 и 2008 г. Съдът установи нарушение на Член 8 от Конвенцията - правото на дом и на зачитане на личния и семейния живот. Съдът изрично се произнесе, че държавата е длъжна да се съобразява с последиците за засегнатите и най-вече – риска от бездомност. Тя е длъжна да поема отговорност за собствения си принос за възникване на такива жилища и да не предприема несъразмерни действия. Съдът изрично указа на България да измени Закона за общинската собственост, който предвижда безогледни евикции. България не само не изпълни това свое международноправно задължение, но и грубо рецидивира в настоящия случай. Това антицивилизовано, преднамерено газещо поведение я дисквалифицира като държава, основана на върховенството на правото. Международното право стои над Закона за общинската собственост и така е по силата на българската Конституция.

Публичното, показно разрушаване на човешки домове като медиатизирано зрелище с цел извличане на политически дивиденти от популярните антиромски чувства е форма на институционализирано расистко насилие. То съставлява унизително отнасяне по смисъла на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. Подобно официално малтретиране не би понесъл никой друг в България освен роми. Лицемерие би било да се твърди, че властите биха причинили такова демонстративно, брутално колективно смазване на домове и покъщнина на нероми, включително деца, без обезщетение и без алтернативен подслон – изхвърляне на улицата пред журналистическите камери за храна на консуматорите на телевизия.

Създаването на бездомници не решава социални проблеми, а ги създава. Безотговорното поведение на държавата не само ще доведе до още осъдителни решения срещу България, но в дългосрочен план ще има тежки последици за обществото. Децата, станали жертва на институционалното насилие над домовете днес, вече имат травматична съдба, която ще ги отчужди от обществото.

Призоваваме община Стара Загора незабавно да преустанови разрушаването на семейни жилища и да предложи алтернативи за положението на хората.

Българският хелзинкски комитет ще предостави правно представителство на засегнатите, които се обърнат към нас с цел завеждане на дела срещу държавата.

Пълният текст на решението по Йорданова и други срещу България можете да прочетете на сайта на Съда.

Днес стана ясно, че местната власт в Стара Загора ще даде право на строеж на социално слабите жители в ромския квартал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2014 в 20:50

Гледах по телевизията, едно 11-годишно момиче как викаше. И ми е много интересно в кой клас учи?
Или много питам?

23.07 2014 в 19:47

Лицемерието и омразата(надявам се само във мненията,но за съжаление май и в държавата)са огромни!Страх ме е да си помисля ако някой напише "Еврейско гето и концлагер за циганите" колко + ще получи.Интересни са ми мненията от сорта"те не искат да учат/работят",еми сори ама и мен няма да ми се учи и работи в общество в което преди да си направил престъпление вече са готови да те пъхнат в газова камера.Истината е друга.Много по-лесно е да оставят циганите да се населват по горички и полета от колкото да им намерят жилище и работа.Същия този кмет сигурно на 4 години отделя крупна сумичка за скара/бира и по 30-40 лева на калпак.В същото време 5-6млн души,одухотворени,кадърни,интелигентни,омиротворени сме заложници видиш ли на 240 дявола във парламента и приятелчетата им олигарси.Тц тц тц!!!!Омраза и лицемерие!

23.07 2014 в 18:28

още 80-те години съм ходил из този квартал, който беше двойно по-малък от сега, да им спирам тока. мръсна крадлива сган

23.07 2014 в 12:33

БХК ми паднаха в очите...подозирам, че са организация, която надава вой само, когато има изгода (обикновено кинти). Не помогнаха на никой след случката с белия автобус преди 1г. Сега обаче са преценили, че могат да изкарат кинти ако евентуално осъдят БГ заради мангалите

23.07 2014 в 00:09

Тази организация трябва да бъде забранена!

22.07 2014 в 23:26

Хора, как живеете с толкова омраза в себе си? Имам предвид, в съвсем буквален смисъл, как издържат кръвоносните ви системи? Как спите с всичката тази черна пяна в главите си? Обичайте, хора, не си губете времето да пълните ями с ла*на и после да плувате в тях. Животът е кратък.

22.07 2014 в 21:19

Браво на БХК ! Сега в знак на състрадание, Красимир Кънев да ги прибере вкъщи всички мангусти с бутнати коптори !

22.07 2014 в 21:15

Като са им толкоз мили, да си ги вземат у тях,на нас ни омръзна да горят горите ,да ги изсичат,да черпят от всичко до което се докопат на аванта без да дават стотинка на държавата.Горе в Лозенец са се окопали,налагат и техни Монополи,Полиция само от местни се допуска,контрабанда,проституция,на фона на адската мизерия,не се плаща там за нищо,масово се краде ток и вода,никой не ги закача.Плодят се като мухи,и натирват циганчетата да крадат като проходят,практикуват професия Майка и така до безкрай.90% от Лозенец са лежали по Затворите,и продължават да безчинстват,така че не а за съжаление,ами за изтребление,поне 90% от Гетото!

22.07 2014 в 20:35

Колко искрено се радвам, че тази държава загива. С такава сган, която е горда с нагласената си история и която си умира да е под робство, няма как да не съм щастлив, че децата ми няма да живеят тук. Територията, населена с българи, е прокажено място, рак за всеки нормален човек. Толкова плюсове за нацистката агитация и за нацистки действия... Гадни расисти!
Хубаво е да знам, че това, което днес се случва на шепа беззащитни роми, скоро ще се случва и на тези от вас, които хакате плюсове на нацистките изстъпления. Това е абсолютно сигурно и неизбежно! При толкова глупави хуманоиди, струпани накуп и манипулирани с най-евтини пропагандни трикове, самоунищожението е неизбежно. То е и желателно, ако трябва да съм съвсем откровен. И когато това се случи (скоро, съвсем скоро), няма да има кой да чуе канския ви рев. Такова сте си го поискали бъдещето, такова ще ви се случи. И тогава някой ще праска плюсове върху гаврата с вашата безизходица и ще обяснява как без вас животът в тази прокажена територия ще е от хубав по-хубав.
И накрая ще дойдат руските тамагочита да спасяват положението. GAME OVER!!!

Колко е срамно да си българин...

22.07 2014 в 19:27

Днес се сащисах, когато чух една циганка да пита репортер от телевизия, защо не са ги бутнали по-рано, а чак когато вече си построили къщите.Значи по-хитрите ни съграждани, правят каквито си искат закононарушения, а виновни се оказват тези, които не са се усетили навреме и не са ги санкционирали.Това хора ли са или стада от павиани, от които трябва да се пазим, иначе сами сме си виновни? По цял ден, по всички телевизии ни създават усещането, че прилагайки българските закони към тези хора се извършва едва ли не позорно престъпление.