Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бутат ромската махала в Стара Загора, има арести

OFFNews 21 юли 2014 в 08:03 9763 19

Роми

Багери, охранявани от жандармерия, бутат ромската махала в Стара Загора.

Акцията започна малко след 7.30 ч. в понеделник. По заповед на кмета на града Живко Тодоров трябва да бъдат съборени 55 незаконни постройки. Собствениците на къщите са били уведомени за плановете на общината в законно установените срокове.

Под напора на багерите са застанали всички роми от махалата, които крещят, че няма къде да живеят и че акцията нарушава правата им. Някои от ощетените граждани дори заплашват със самоубийство заради липса на алтернатива. На една от възрастните жени в махалата й прилоша и близките й са в готовност да повикат линейка.

Около 8.30 ч. се стигна до сериозни сблъсъци с полицията и някои роми бяха арестувани.

При опит да се събори една от по-големите постройки жителите на махалата застанаха на покрива й и заплашиха да целят работниците с керемиди. На въпроса на журналист на "Нова телевизия" дали къщата има документи и е законна, ромите се разгневиха и започнаха да крещят, че не документите са важни, а съдбата на децата им.

На място в ромската махала присъства и кметът на града Живко Тодоров (ГЕРБ). Той обаче остана зад кордона от жандармеристи от съображения за сигурност.

Ромите поискаха обяснение от градоначалника, като пред камерите заявиха, че на местните избори през 2011 г. Живко Тодоров е купил гласовете им и име обещал да не ги закача. Някои от ромите заплашиха, че ще нападнат градоначалника с камъни, ако не прекрати разрушаването на домовете им.

Градоначалникът Тодоров отрече напълно обвиненията и призова журналистите да направят справка за кого са гласували ромите на миналите избори. Той заяви, постройките се разрушават, защото са незаконни и че законът трябва да бъде еднакъв за всички и да се спазва. Тодоров отбеляза, че през годините незаконните ромски строежи са изяли природния парк, в който се намира махалата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews