Quantcast

Ромите без къщи в Стара Загора получават право на строеж "на добра цена"

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2014 в 11:47 13650 4

1/1
Бутат къщи в ромския квартал на Стара Загора

Снимка Община Стара Загора

Общинският съвет на Стара Загора е осигурил възможност за социално слабите от квартал „Лозенец” да получат право на строеж.

Това заяви в интервю за предаването „Денят започва” по БНТ кметът на Стара Загора Живко Тодоров, цитиран от "Фокус".

Вече втори ден местната власт продължава бутането на къщи, построени незаконно на общинска територия. Днес трябва да бъдат разрушени още 22 къщи на територията от лесопарк "Аязмото", след като вчера багери бутнаха 33 незаконни постройки.

По думите на Живко Тодоров, премахването на сградите е наложено заради спазването на закона и че е „заплашен символът на Стара Загора – Аязмото” заради валежите и незаконната сеч на дърветата, както и заради разрастването на гетото през годините. Тодоров подчерта, че жителите, чиито къщи вече са съборени, са готови да тръгнат по законовия път и да си построят къща, но вече по съответния ред.

На ромите още вчера им е било казано, че няма как да останат на това място, защото това е парк, след което са пожелали да тръгнат по законовата процедура и общината да ги упъти, как да си построят законно къщи.

„Те казаха, че на самите им е омръзнало толкова години да живеят под постоянната заплаха и искат веднъж завинаги да се реши въпросът – да бъдат настанени законно. И аз подкрепям именно това – ако иска човек да се установи някъде – това да стане по законния начин”, подчерта Тодоров.

По думите му, Общинският съвет на Стара Загора е осигурил възможност за социално слабите да получат право на строеж на добри цени така, че да могат да си го позволят. Отредени са съответните терени и има около 80 свободни такива – могат да се построят 80 къщи и ако днес се подаде заявление от тези, които отговарят на условията – до две седмици може да се състои това. 

По отношение на това, има ли подадени молби за настаняване в общинско жилище от ромите от квартал „Лозенец”, Живко Тодоров каза, че няма подадени такива. „Вчера на част от хората, които пострадаха от събарянето на къщите, сме им дали възможност да подадат документи, ако желаят да бъдат настанени в общинско жилище. Имаме такива свободни, за да се намери поне временно решение”, обясни кметът на Стара Загора. През деня ще бъдат съборени 22 къщи, предстои изчистване на терена, който ще бъде залесен и ще функционира като парк.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2014 в 11:04

Даже и в гората да им дадат земи е опасно, защото ще я опустошат за нула време... Най - добре да ги пратят да копаят някъде и да си живеят там.

22.07 2014 в 22:07

А-ха. За циганите безплатна бърза процедура. Евала, бе! Моя милост плати 500 лв за бърза процедура, която не се даде, че не се събрала комисията, ама и пари не видях обратно. Е, не съм циганка, де. Жалко. Сигурно и другите общински такси ще им опростят.

22.07 2014 в 15:10

"Отредени са съответните терени и има около 80 свободни такива – могат да се построят 80 къщи и ако днес се подаде заявление от тези, които отговарят на условията – до две седмици може да се състои това. "

- Ще им се подарява земя, така ли?

22.07 2014 в 13:18

Поздравления за кмета на Стара Загора, май ще се окаже единсвения, който спазва закона, както за българи така и за цигани! Не разбирам въпросите по тв, които чух, къде щели да отидат циганите, къде щели да живеят, отговора е прост, където са българите без наследства или възможност да си купят земя, където съм и аз с детето ми, на квартира!