Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Събарянето на ромски къщи в Стара Загора продължава във вторник

OFFNews 21 юли 2014 в 18:22 4767 4

Още 22 незаконни постройки трябва да бъдат съборени.

33 незаконни ромски къщи са съборени днес до 16 ч. в кв. „Лозенец” в Стара Загора и акцията ще продължи утре.

Акцията по отстраняването им започна малко след 7 ч. тази сутрин след сблъсъци между жандармерията и обитателите на незаконните постройки.

Със заповед на кмета на общината Живко Тодоров трябваше да бъдат съборени общо 55 незаконни къщи в квартала. Собствениците а постройките са били уведомени в законните срокове с актове и заповеди на общината. Акцията вече беше отложена веднъж през май поради отказ на полицията да осигури надеждна охрана и ред по време на събарянето на къщите.

След като багерите разрушиха около пет от незаконните постройки, напрежението в махалата ескалира. Ромите се въоръжиха с камъни и керемиди и започнаха да обстрелват полицията. Двама бяха задържани. Полицай и двама мъже от жандармерията са леко ранени.

Строителната площадка на незаконните строежи беше оградена със сигнални ленти, а целият район бе отцепен от полицията.

Този следобед представители на ромското население и общинското ръководство се срещнаха, за да обсъдят възможностите за предоставянето на терени, на които да бъдат законно построени къщи.

Според кмета на Стра Загора незаконните сгради в ромската маха, които трябва да бъдат съборени, са общо 350. Ромите са се самонастанили в части от парк Аязмото в града, които са отредени са борова гора, често изсичат дърва и предизвикват пожари в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!