Атлантическият съвет: Руска губерния ли сме? Изгонете консула на Москва във Варна!

OFFNews Последна промяна на 13 май 2020 в 14:59 3444 3

Снимка "Русская Болгария"

Руският консул във Варна Владимир Климанов незабавно да бъде изгонен от страната. Това призова Атлантическият съвет на България (АСБ) в своя позиция адресирана до вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и колегата ѝ от МВР Младен Маринов.

От АСБ прилагат публикация в сайта "Русская Болгария", от която се вижда, че въпреки обявеното със закон извънредно положение в Република България и заповедта на министъра на здравеопазването за забрана за събиране на едно място на повече от двама възрастни, руският консул, заедно с група български и руски граждани, живеещи в България, демонстративно извършва закононарушение. Въпросните варненци се събрали на 9 май да развяват съветски и руски байраци в морската ни столица.

На събитието е имало и полицаи, които не са предприели никакви действия срещу руските и български закононарушители на въведеното у нас извънредно положение и не са им наложили глоби, съобщават от Атлантическия съвет.

"Очакваме бърза реакция от министрите, за да получим доказателство, че в България всички са равни пред закона. В противен случай българските граждани ще имат право да приемат, че законите в България не важат за руски граждани, за българи - русофили и за руски дипломати. Но тогава възниква въпросът: България суверенна държава ли е или руска губерния", пишат още от организацията.

Ето и цялата позиция на АСБ: 

"ПОРЕДНА НАГЛА РУСКА ПРОВОКАЦИЯ!

НАСТОЯВАМЕ КОНСУЛЪТ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ВЪВ ВАРНА ДА БЪДЕ НЕЗАБАВНО ИЗГОНЕН ОТ БЪЛГАРИЯ!

Обръщаме внимание на министър Екатерина Захариева, че генералният консул на Руската федерация във Варна, Владимир Климанов, показва грубо незачитане на законите в България.

Въпреки обявеното със закон извънредно положение в Република България и заповедта на министъра на здравеопазването за забрана за събиране на едно място на повече от двама възрастни, руският консул, заедно с група български и руски граждани, живеещи в България, демонстративно извършва закононарушение.
Нещо повече, от приложената статия става ясно, че българските полицаи присъствали на мястото на закононарушението, вместо да съставят актове на нарушителите от по 300 лв., каквато е санкцията за първо нарушение на заповедта на министъра, са се снимали с руския консул и под руски знамена, като са обкичили униформите си с "колорадски лентички", символ на руската имперска завоевателна политика.

В тази връзка се обръщаме и към министъра на вътрешните работи, полицаите да бъдат наказани за грубо неизпълнение на служебните си задължения. Прозоваваме министър Младен Маринов да бъдат издирени нарушителите от снимката и да им бъдат връчени актове за нарушение, по начинът, по който беше издирен министъра на отбраната Красимир Каракачанов и му бе връчен акт за нарушение за сядане на пейка в парка пред Народния театър в София.

Очакваме бърза реакция от министрите, за да получим доказателство, че в България всички са равни пред закона. В противен случай българските граждани ще имат право да приемат, че законите в България не важат за руски граждани, за българи - русофили и за руски дипломати. Но тогава възниква въпросът: България суверенна държава ли е или руска губерния?"

Уважаеми г-жо Захариева и г-н Маринов,
Очакваме Вашата реакция и се надяваме, че своевременно ще информирате за нея българската общественост и нас като представляващи българска неправителствена организация.

С уважение,

Доц. д-р Момчил Дойчев
Димитрин Вичев
Съпредседатели на Атлантическия съвет на България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12154

3

поп Дръвчо

14.05 2020 в 13:53

Че във Варненската Народна Република си имаме ихтамнети е добре известно. И сигурно има Органи които трябва да работят по тоя въпрос.

Ама да ги гонкаш за неспазване на карантината е смешно до гротеска.

-1848

2

Socerez

14.05 2020 в 13:39

Браво на атлантиците!

3800

1

Брок

13.05 2020 в 15:17

Да видят и снимката на Тиквата с котилото...

https://offnews.bg/politika/vmesto-sas-sasho-dikov-premierat-se-sreshtna-sas-zrelostnitci-i-im-obe-728590.html